Spojené státy vyvíjejí zcela nový dopravní letoun. Pohánět ho bude nezvyklé zařízení

Věda a technika 18. října 2021 | 10:06 — Lukáš Bauer
Nový dopravní letoun na elektrickou energii staví startup Wright Electric ve Spojených státech. Unikátní letoun bude disponovat velice odvážným typem konstrukce a o jeho pohon se bude starat elektrické dmychadlo. Podle expertů však výrobce udává dolet, kterého nelze se současnými technologiemi dosáhnout.
Další 2 fotografie v galerii
Nový letoun může být v mnoha ohledech velmi pokrokový / Pixabay

Startupová společnost Wright Electric se sídlem ve Spojených státech v současné době vyvíjí nový typ dopravního letounu, který by měl být poháněn čistě elektrickou energií. Velmi ambiciózní projekt se chlubí velkým doletem a kapacitou cestujících. Společnost uvedla, že s novým strojem chce vzlétnout už za čtyři roky.

Startup z Kalifornie už dojednal podporu letecké společnosti EasyJet a také vyvinul a testuje nový letecký pohon. Jedná se o elektrické dmychadlo, které má celkový výkon až 2 MW. Díky tomuto pohonu bude stroj pro více než 200 cestujících velice rychlý a společnost uvádí, že bude mít také dolet až 1300 kilometrů.

Elektrická revoluce

Letadlo navržené startupem Wright Elektric je technicky zajímavé přesto, že za současných technologií není uplně zřejmé, jak chtějí inženýři vyřešit dodávku pro tak obrovský odběr energie a plánovaný dolet 1300 kilometrů. Zatím totiž podle expertů neexistují technologie, které by umožnily stroji v takovéto konfiguraci dostatečný dolet.

Na konceptu zaujme pokroková konstrukce zaměřená na efektivní urychlení proudu vzduchu v místech, kde typicky vzniká odpor – tedy na odtokové hraně křídel a v zadní části trupu. To by mohlo zásadně snížit spotřebu energie potřebné pro let.

Směrů je několik

Vývoj bezemisních letounů je dnes projektem pro mnoho společností včetně gigantů jako Airbus nebo Boeing. Jejich směr se však ubírá nejen samotným elektrickým pohonem letadel, ale také přepracováním konvenčního tvaru trupu tak, aby poskytoval co nejmenší ztráty, nebo využitím vodíku v letecké dopravě. Dále čtěte: (Mezikontinentální rakety ICBM spadnou z čistého nebe. Obrana proti nim je složitá).

Zdroj: Electrive.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu