Francie vyslala do vesmíru supermoderní vojenskou družici. Má odolat i nečekanému útoku

Věda a technika 29. října 2021 | 13:42 — Lukáš Bauer
Francie úspěšně zakončila vesmírnou misi, jejímž cílem bylo umístit na oběžnou dráhu vojenský satelit. Nejedná se však o obyčejnou družici, nýbrž o super moderní vojenský komunikační satelit, který je schopen odolat útoku jak ze Země, tak z vesmíru.
Další 3 fotografie v galerii
Nový satelit poskytne francouzským vojákům komunikaci kdekoliv na planetě / Pixabay

Do vesmíru byla úspěšně vypuštěna francouzská vojenská družice, která bude poskytovat komunikační síť pro ozbrojené síly Francie po celém světě. Jedná se o nejmodernější komunikační družici, která je vybavena pokročilými systémy včetně detekce potencionální hrozby a obrany proti ní.

Francouzskou vojenskou družici vynesla na oběžnou dráhu nosná raketa Ariane 5, která odstartovala z kosmodromu u obce Kourou ve Francouzské Guyaně (jihoamerickém zámořském departementu Francie) v sobotu večer místního času. Mise byla úspěšně splněna necelých 39 minut od startu.

Propracovaný systém obrany

Satelit je navržen tak, aby mohl sledovat své blízké okolí a pohybovat se, aby unikl hrozícímu útoku. Vojenská družice je také chráněna vůči elektromagnetickým impulsům, které mohou být výsledkem například jaderného výbuchu.

„Družice Syracuse 4A je navržena tak, aby odolala vojenské agresi ze země i ve vesmíru, jakož i interferenci,“ uvedl v neděli pro tiskovou agenturu AFP mluvčí francouzských vzdušných a vesmírných sil plukovník Stéphane Spet.

Zvyšující se tlak na obranu ve vesmíru

Francie se rozhodla vytvořit své vesmírné síly v červenci 2019 poté, co v Paříži panovaly obavy z rovoje těchto vojenských sil v některých zemích. Francie v březnu spustila první vojenské cvičení ve vesmíru se záměrem otestovat své schopnosti na obranu vlastních družic. Ministerstvo obrany Spojených států zase loni zveřejnilo informaci, že Rusko provedlo z vesmíru nedestruktivní test protidružicových zbraní. Dále čtěte: (Čína oznámila, že otestovala speciální hypersonickou střelu. Obletěla údajně celou planetu).

Zdroj: Debrief.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu