K Zemi se blíží hned dvě komety. Jedna z nich se vrací po sedmdesáti tisících letech

Věda a technika 05. listopadu 2021 | 14:29 — Lukáš Bauer
K Zemi se po několika letech opět blíží známá kometa Čurjumov-Gerasimenko. Není však sama, protože spolu s ní se k Zemi přibližuje také vzácná kometa, která byla objevena teprve počátkem letošního roku. Oběžná doba tohoto tělesa je 70 tisíc let.
Další 2 fotografie v galerii
Komety se vracejí blízko Země po několika letech / Pixabay

Amatérští astronomové se mohou těšit hned na dvě komety, které se blíží k Zemi. Obě tato vesmírná tělesa budou totiž viditelná s pomocí pouze malých dalekohledů, kterými amatéři disponují.

Prvním objektem, který se po šesti letech vrací, je krátkoperiodická kometa Čurjumov-Gerasimenko. Druhá je kometa Leonard, která je velkou vzácností. Oběžná dráha této komety je totiž 70 000 let, byla objevena začátkem letošního roku a její jasnost se bude pohybovat na hranici viditelnosti pouhým okem. 

Známý vesmírný objekt

Krátkoperiodická kometa 67P/Čurjumov-Gerasimenko patří do Jupiterovy rodiny komet. Má nepravidelný tvar, skládá se ze dvou laloků. Kometu v roce 1969 objevili ukrajinští astronomové Klym I. Čurjumov a Svetlana I. Gerasimenková. Její oběžná doba je 6,44 roku a Perihéliem projde 2. listopadu. Kometa bude do konce roku viditelná prakticky celou noc s výjimkou večerního soumraku.

Dlouhoperiodickou kometu C/2021 A1 Leonard objevil americký astronom Greg J. Leonard. Ze Slovenska ji bude možné pozorovat do 10. prosince. Tato kometa bude viditelná ve druhé polovině noci, začátkem prosince ráno před východem Slunce.

Nejjasnější kometa roku

Podle výpočtů se 12. prosince kometa k Zemi přiblíží na vzdálenost 34,9 milionu kilometru. Pokud vše půjde podle očekávání astronomů, bude se jednat o nejjasnější kometu roku 2021. Dále čtěte: (Američané objevili ve vesmíru těleso, po kterém astronomové pátrali desítky let).

Zdroj: veda.sk.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu