Před třiceti lety byla objevena prastará peruánská maska. Výzkum odhalil něco velmi překvapivého

Věda a technika 08. listopadu 2021 | 10:51 — Lukáš Bauer
Před třiceti lety byla vykopána v Peru nejméně tisíc let stará zdobená maska s velice nezvykle zachovalými barvami. Vědci se nyní rozhodli tuto masku více prozkoumat a přišli se zajímavým zjištěním. Díky rozborům totiž zjistili, že barvivo na masce obsahuje kromě mnoha sloučenin také lidskou krev.
Další 3 fotografie v galerii
Vzácná maska z Peru obsahuje lidskou krev / Wikimedia Commons / Peruan

Od doby, kdy byla před třiceti lety v hrobce sicánské kultury v Peru objevena stará obřadní maska, udivuje vědce tím, jak je dochována. Zejména pak barvy, které byly ke zdobení masky použity. Vědci se proto rozhodli, že se podívají blíže na samotné složení barviv, která dávní peruánci používali.

Díky podrobné analýze vyšlo najevo, že vzorek červené barvy odebraný z tohoto tisíc let starého artefaktu obsahuje kromě červeného barviva rumělky také lidskou krev a proteiny ptačích vajec.

Nevykradená hrobka

Sicanská kultura se rozléhala podél severního pobřeží moderního Peru mezi 9. a 14. stoletím. Po celém regionu jsou roztroušeny četné hrobky elitních členů této společnosti z období středního Sicanu (900-1100 n. l.). Většina hrobek byla bohužel v průběhu času vyloupena. Takto ukradené artefakty byly často znehodnoceny úpravami s cílem zvýšení zisku.

Proto je malovaná zlatá peruánská maska ​​tak zajímavá. Byl vykopána na počátku 90. let 20. století z neobjevené hrobky z období středního Sicanu nacházející se v chrámové mohyle Huaca Loro. Hrobka také  obsahovala kostru 40 až 50letého muže s oddělenou lebkou. Nedaleko se nacházely kostry dvou mladých žen a dvojice dětských koster. V hrobce byly nalezeny také různé artefakty a ozdoby ze slitiny zlata, stříbra a mědi.

Perfektně zachovalé barvy

Mezi množstvím artefaktů si vědci všimli také zlaté masky s červeným zdobením. Když byla maska konzervována, získali vědci několik vzorků barviva. Běžně byly k výrobě červené barvy dávnou kulutrou používány směsi oxidů železa, pryskyřice rohovníku a látky, která by mohla pocházet z rybích kostí. V případě této konkrétní zlaté masky však rentgenová fluorescence identifikovala rtuť a síru, zatímco rentgenová difrakce ukázala přítomnost rumělky. 

Tajemný recept

Vědce však zajímalo především pojivo, které zajistilo, že tato barva vydržela tak dlouho. Vědci nakonec díky analýze identifikovali přítomnost celkem šesti různých proteinů z lidské krve. Část objevených proteinů pocházela pravděpodobně také ze slepičích vajec. Díky tomuto složení dokázali staří Sicáné vytvořit mimořádně odolné barvivo. Dále čtěte: (Archeologové objevili v hrobce zlato a rakev. Ukrývá ostatky manželky posledního Rožmberka).

Zdroj: Arstechnica.com.

Témata: maska, Peru, výzkum, barva, krev
Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Legendární zpěvačka a herečka Barbra Streisandová vydala po letech nový singl

Poradíme, jak vybrat správné umyvadlo pro vaši koupelnu

Jak zabránit blednutí černého prádla při praní?...

Vyrobte si vlastní gel na praní. Je účinnější než ten...

Věděli jste, že pepř dokáže prádlu navrátit barvy a...

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zavřít reklamu