Kapsle Hyperloop se může potrubním systémem řítit až rychlostí zvuku. Lidi začne přepravovat v roce 2030

Věda a technika 09. listopadu 2021 | 11:14 — Lukáš Bauer
Společnost Virgin Hyperloop, patřící do portfolia britského miliardáře Richarda Bransona a vyvíjející inovativní druh masové přepravy lidí i nákladu, opět slibuje budoucí úspěch Hyperloopu a jeho komerční masové prosazení. Společnost chce dopravu lidí zahájit v roce 2030.
Další 2 fotografie v galerii
Hyperloop přepraví až dvě stě milionů lidí ročně, tvrdí firma / Wikimedia Commons / Z22, CC BY-SA 4.0

Firma Virgin Hyperloop prototypy svých modulů pro přepravu osob i nákladu ukazuje na probíhající mezinárodní výstavě Expo 2020 v Dubaji. Návštěvníci si mohou prohlédnout například model kapsle pro pasažéry včetně interiéru, jaký by se měl přibližovat tomu, co budou mít první cestující k dispozici při uvedení technologie na trh.

Virgin Hyperloop však na Expo vystavuje také model nákladní kapsle. Přeprava zboží a materiálu totiž má být také jedním z nosných využití technologie, která se skládá z velké přepravní kapsle pohybující se v uzavřeném trubicovém systému. V něm jsou podmínky blízké vakuu pro snížení odporu. I díky tomu má kapsle s pasažéry dosahovat až rychlosti 1 200 km/h.

Masová přeprava cestujících

První komerční nasazení Hyperloopu je v současnosti plánováno zhruba pro rok 2030. Virgin však věří, že postupně se z něj stane masová záležitost. Společnost odhaduje, že do roku 2040 bude tuto formu přepravy využívat 200 milionů cestujících ročně. O využití léta slibované technologie se v současnosti nejvíce hovoří ve Spojených státech, Indii a v arabských zemích.

Unikátní technologie

Virgin Hyperloop (dříve Hyperloop Technologies, Hyperloop One a Virgin Hyperloop One) je americká dopravní technologická společnost, která pracuje na komercializaci vysokorychlostního technologického konceptu zvaného Hyperloop, což je zjednodušeně řečeno varianta vakuového vlaku.

Původní koncept Hyperloop je navržen pro použití lineárního elektromotoru pro zrychlení a zpomalení vzduchem uloženého levitujícího pouzdra prostřednictvím nízkotlaké trubice. Vozidlo by tiše klouzalo celé míle rychlostí až 760 mph (1223,1 km/h) s velmi nízkou turbulencí. Dále čtěte: (Tento speciální vůz je světovým unikátem. Obří Tatra převáží těžký náklad v ostravských hutích).

Zdroj: Alarabiya.net.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Akcie, nemovitosti a další možnosti, které je dobré zvážit, pokud chcete do deseti let zbohatnout

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu