V aukci se objevil velice neobvyklý předmět. Vydražena byla sovětská hypersonická střela Cholod

Věda a technika 10. listopadu 2021 | 10:26 — Lukáš Bauer
Lidé, kteří touží vlastnit hypersonickou střelu, právě propásli svou šanci jednu získat. V aukci síně Auction Team Breker se totiž objevila jedna ze čtyř zbývajících sovětských střel Cholod. Střelu nakonec vydražila jedna evropská společnost za více než 27 tisíc eur.
Další 2 fotografie v galerii
Střela z období studené války byla vydražena v aukční síni / Auction Team Breker (volný zdroj foto)

Když se Sovětský svaz v roce 1991 rozpadl, zanechal po sobě řadu inženýrských projektů, které byly s koncem studené války zrušeny. Jedním z takových projektů byla hypersonická střela Cholod, známá na Západě jako HFL. Cílem projektu bylo vyvinout pohon schopný rozhýbat střelu na více než pětinásobnou rychlost zvuku.

Střela vyvinutá sovětským Ústředním institutem leteckých motorů (CIAM) na začátku 70. let 20. století poprvé vzlétla 27. listopadu 1991 ze zkušební střelnice Sary-Šagan v Kazachstánu. Bohužel o necelý měsíc později se Sovětský svaz rozpadá a projekt byl ukončen.

Vzácná spolupráce západu a Ruska

Projekt však nevyšel zcela nazmar, protože se Rusko domluvilo s Francií a na dosavadní poznatky navázali. K projektu se připojila v roce 1994 NASA a přispěla odbornými znalostmi a finančními prostředky do rozpočtu, který v roce 1998 činil 95 milionů dolarů.

Střela Cholod, pojmenovaná podle ruského slova pro „studená“, byla navržena s typem motoru scramjet, což je proudový motor podobný náporovému motoru a má jen velmi málo pohyblivých částí. Hlavní potenciál této technologie je ve vojenství a v kosmonautice. Nevýhodou scramjetu je, že je efektivní až ve velmi vysokých rychlostech, a proto byla střela namontována na příď protiletadlové rakety SA-5 se čtyřmi raketovými posilovači. 

Pokročilá technologie

Střela byla neřízená, i když nesla řadu telemetrických přístrojů. Když bylo palivo vyčerpáno, střela jednoduše dopadla do pouště. Celkem bylo postaveno devět Cholodů, přičemž pět jich bylo zničeno za letu. Vydražená střela, byla statickým pozemním testovacím kusem, který sloužil ke studiu aerodynamiky.

Střela byla nakonec v on-line aukci Auction Team Breker vydražena 6. listopadu. Nejvyšší nabídka za střelu CIAM-NASA Hypersonic Flying Laboratory (HFL) „Cholod“ s hypersonickým scramjetem činila 27 700 eur (697 tisíc korun). Dále čtěte: (Francie vyslala do vesmíru supermoderní vojenskou družici. Má odolat i nečekanému útoku).

Zdroj: Newatlas.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu