Vraky plavidel z druhé světové války stále častěji mizí beze stopy. Experti se domnívají, že vědí, co za tím stojí

Věda a technika 23. listopadu 2021 | 18:53 — Lukáš Bauer
Druhá světová válka byla nejstrašnějším válečným konfliktem v historii, který po sobě zanechal na mořském dně obrovské množství vraků lodí i ponorek. Polohy mnoha z těchto vraků jsou dobře známé. Vědci si však v poslední době stále častěji všímají, že vraky lodí z druhé světové války beze stopy mizí.
Další 1 fotografie v galerii
Vraky plavidel z druhé světové války jsou vyzvedávány z mořského dna kvůli kovům / Pixabay

Druhá světová válka byla nejhorším válečným konfliktem v dějinách lidstva. Vyžádala si podle odhadů až 85 milionů obětí. Odehrávala se převážně na pevnině, ale také ve vzduchu a na moři. Právě na mořském dně se nacházejí tisíce vraků nejrůznějších plavidel a ponorek. Jen kolem britského pobřeží jsou tisíce vraků plavidel z druhé světové války.

Záhadně mizí

Lovci vraků a nejrůznější průzkumné expedice velké množství těchto vraků objevily a zmapovaly jejich polohu. Přesto tyto námořní expedice v posledních letech zaznamenaly zvláštní trend. Stále více těchto vraků doslova mizí beze stopy. 

Experti z oboru mořské archeologie se domnívají, že jsou vraky atraktivní pro takzvané lovce kovů. Vraky plavidel totiž obsahují spoustu drahých kovů a slitin, které se vyplatí z moře vyzvednout a prodat. Ve vracích se totiž nachází obrovské množství mědi, bronzu, mosazi a dalších hodnotných kovů.

Kovy z před atomové doby

Vědci také poznamenali, že kovy vyrobené před druhou světovou válkou mohou být nesmírně cenné pro některá odvětví. Byly totiž vyrobeny v době před jadernými zkouškami, což znemaná, že neobsahují žádné stopy radiace.

Kovy s malou nebo žádnou stopou záření jsou schopny poskytovat mnohem přesnější údaje pro jemně laděné přístroje od Geigerových počítačů po vesmírné senzory. Mohou mít tedy obrovskou cenu. A právě to zřejmě láká lovce, které vraky z mořského dna vyzvedávají. Dále čtěte: (Hledači kovů objevili na Rakovnicku vzácné šperky nevyčíslitelné hodnoty. Pocházejí ze stěhování národů).

Zdroj: Expres.co.uk.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu