Obří ryba brázdila vody pravěkých oceánů. Vážila téměř padesát tun

Věda a technika 09. prosince 2021 | 12:25 — Lukáš Bauer
Pravěký svět byl divokým místem plným obřích predátorů nejen na souši, ale také pod hladinou moří. Mezi největší tvory, které kdy obývali naši planetu, patří také ryba, která dostala název Leedsichthys. Tento obří prehistorický tvor mohl dosáhovat délky až třicet metrů a vážil padesát tun.
Další 2 fotografie v galerii
Obří ryba se živila převážně planktonem / Wikimedia Commons / Lechdek

V roce 1886 objevil sběratel zkamenělin Alfrede N. Leeds fosilii obří pravěké ryby, která žila v období jury a dosahovala neuvěřitelných rozměrů. Obrovská ryba z čeledi paprskoploutvých dostala název po svém objeviteli Leedsichthys (Leedsova ryba). Tento jedinečný tvor žil ve všech světových oceánech přibližně před 170 miliony lety, tedy v období střední jury.

S přesnou identifikací tohoto tvora měli vědci potíže kvůli drobným a navzájem izolovaným objevům fosilií, které byly také často mylně přisuzované Leedsichthys, ale ve skutečnosti patřily jiným druhům ryb nebo dokonce dinosaurům. Po delší době se však vědcům přeci jen podařilo sestavit přesný model této gigantické ryby.

Oceánský obr

Dospělá ryba podle vědců mohla měřit až kolem třiceti metrů a vážit 45 tun. Leedsichthys se živila převážně planktonem, který byl v tomto období hojně zastoupen. Tato ryba se podle expertů svou velikostí pohybovala na samotné hraně toho, co mohla evoluce rybám dovolit.

S rostoucí velikostí totiž klesá rychlost metabolismu, takže tyto ryby byly velice pomalé a potřebovaly k provozu svého těla obrovské množství potravy. Díky své nízké teoretické rychlosti se například často mohly stávat kořistí obřích mořských plazů.

Původem predátor

Zajímavostí také je, že mnoho výzkumů naznačuje, že tato gigantická ryba vznikla dlouhou evolucí z vrcholových predátorů. Ti tak podle nich postupně přecházeli na jiný typ potravy a ztráceli některé kosterní rysy. Dále čtěte: (Turisty čekalo nečekané setkání. U pobřeží Jamajky se objevila extrémně vzácná bílá velryba).

Zdroj: Wikipedie.

Témata: oceán, tvor, ryba, pravěk
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu