NASA vynesla do vesmíru velmi speciální přístroj. Bude vyhledávat extrémní vesmírné objekty

Věda a technika 12. prosince 2021 | 18:30 — Lukáš Bauer
Americká vesmírná agentura NASA ve čtvrtek úspěšně zahájila misi zařízení zvaného IXPE, které bude ve vesmíru vyhledávat černé díry. Mise byla zahájena z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě, odkud odstartovala raketa Falcon 9, která observatoř vynesla na oběžnou dráhu.
Další 2 fotografie v galerii
Vesmírná observatoř IXPE se skládá ze tří stejných teleskopů / NASA

NASA ve čtvrtek úspěšně vyslala do vesmíru speciální observatoř s názvem IXPE, která bude ve vesmíru vyhledávat a zkoumat černé díry. Do vesmíru observatoř vynesla raketa Falcon 9 společnosti SpaceX, která odstartovala z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. Po vyložení nákladu pak první stupeň rakety opět dosedl na zemský povrch, aby mohl podstoupit recyklaci.

Poté, co se odpojil od rakety první stupeň a sestoupil zpět na Zemi, kde přistál na plošině umístěné na moři, druhý stupeň dopravil observatoř IXPE (Imaging X-ray Polarimetry Explorer) na požadovanou oběžnou dráhu kolem Země. 

Speciální observatoř

Nová speciální observatoř IXPE je vybavena hned třemi teleskopy, jejichž prostřednictvím bude měřit polarizaci kosmického a rentgenového záření, které pochází právě z těchto super energetických vesmírných objektů. Pracovat bude ve výšce 600 kilometrů nad Zemí.

Díky nové observatoři získají astronomové z NASA unikátní nástroj pro výzkum dosud nerozluštěných záhad vesmíru, kterými jsou například černé díry, neutronové hvězdy a další extrémní vesmírné objekty.

Nový pohled na vesmír

Observatoř IXPE je vybavena třemi stejnými dalekohledy, které dokáží analyzovat polarizaci světla, které vychází z různých kosmických vysoce energetických zdrojů. Vědci tak budou moci studovat strukturu a mechanismy, které pohánějí tyto typy tajemných vesmírných objektů.

„IXPE nám pomůže prověřit a zdokonalit naše současné teorie o tom, jak vesmír funguje. Dokonce můžeme objevit víc vzrušující teorie o těchto exotických objektech, než jaké jsme dosud předpokládali,“ uvedl v tiskové zprávě vedoucí vědec mise Martin Weisskopf. Dále čtěte: (NASA zahájila zvláštní misi. Vyzkouší, jak zachránit naši planetu před apokalyptickou srážkou s velkým asteroidem).

Zdroj: Nasaspaceflights.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu