Znovuobjevení vyhynulého druhu. Extrémně vzácná sladkovodní ryba byla nalezena v Turecku

Věda a technika 13. prosince 2021 | 12:52 — Lukáš Bauer
Poslední živý exemplář miniaturní mřenky byl spatřen v roce 1974, od té doby byl druh považován za vyhynulý. Nyní se však vědcům tuto drobnou rybku podařilo objevit ve vodách v Turecku. Znovuobjevení druhu, který byl považován za vyhynulý, je tak skvělou zprávou nejen pro vědce.
Další 1 fotografie v galerii
Drobná rybka měří jen tři a půl centimetru / Recep Tayyip Erdoğan University (volný zdroj foto)

Skupina tureckých zoologů objevila v jednom z přítoků řeky Tigris rybu, o které se vědci domnívali, že je už dávno vyhynulá. Miniaturní mřenka, která dorůstá do délky maximálně 3,5 centimetru, byla naposledy spatřena v roce 1974. Od té doby ji už nikdy nikdo neviděl, až doteď, kdy se objevila v turecké říčce.

Projekt hledání ztracených ryb pod vedením ichtyologa Cüneyt Kaya a jeho kolegy, genetika Münevver Oral, měl za cíl pávě pátrání nejen po této mřence (Paraschistura chrysicristinae), ale také po ostatních druzích, jejichž populace je považována za ztracenou. Jedním z druhů, po kterém vědci pátrají, je také například sumec z kolumbijského jezera Tota, nebo indická sladkovodní ryba medaka kachnozobá.

Velká radost, nikoliv překvapení

„Tuhle oblast prohledávám už 12 let a objevit tuto rybu jsem si vždycky přál. Trvalo to hodně dlouho. Když jsem viděl poprvé ty pruhy na hřbetě, tak jsem byl opravdu šťastný. Byl to krásný okamžik,“ popsal svůj nový objev Cüneyt Kaya.

Vzácnou mřenku se oběma vědcům podařilo odchytit až na několikátý pokus, protože ze sítě vždy vyklouzla. Celkem odchytili hned dvacet jedinců této miniaturní mřenky v mělkých potocích, které se vlévají do řek Batman a Ambar na jihovýchodě Turecka.

Nejistá budoucnost rybích druhů

Podle expertů jsou právě sladkovodní ryby nejvíce ohroženými druhy současnosti. Je to především kvůli zásahům člověka do přirozeného koryta řek a úpravám břehů. Svůj podíl má také zemědělství a nadměrný rybolov. Vědci uvádějí, že z evropských řek, zmizelo během posledního století většina velkých druhů zvířat a ryb. Dále čtěte: (Vědci v hlubinách zahlédli extrémně vzácné stvoření. Existuje jen sto záznamů o jeho setkání s člověkem).

Zdroj: Shoalconservation.com.

Témata: mřenka, rybka, druh, Turecko
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu