Část americké rakety nejspíše narazí do Měsíce. Ke srážce dojde zřejmě již velmi brzy

Věda a technika 28. ledna 2022 | 20:05 — Lukáš Bauer
Americký raketový nosič společnosti SpaceX podle výpočtů expertů během příštích týdnů nejspíše narazí do vesmíru. Stará část rakety Falcon 9 vynesla před několika lety do vesmíru komunikační družici. Podle expertů srážka nepředstavuje žádnou hrozbu pro vesmírné satelity.
Další 2 fotografie v galerii
Část rakety Falcon 9 může již brzy narazit do měsíčního povrchu / Depositphotos

Část staré rakety společnosti SpaceX zřejmě v nejbližších týdnech narazí do povrchu Měsíce. Jedná se o druhý stupeň rakety Falcon 9, která v roce 2015 vynesla na oběžnou dráhu meteorologickou družici. O možném nárazu velké části rakety informoval ve středu server The Guardian.

Od doby, kdy před sedmi lety vynesla raketa Falcon 9 do vesmíru kosmickou družici americké NASA, se podle expertů pohybuje nekontrolovaně na velice chaotické oběžné dráze. Tato velká část raketového nosiče je nyní podle expertů velice pravděpodobně v kolizním kurzu s Měsícem.

Neunikne gravitaci

„V tomto stadiu je dostatečně jasné, že (raketa) nemá dostatek paliva na návrat do atmosféry Země,“ napsal na webové stránce věnované technologiím Ars Technica novinář Eric Berger. Raketě však podle jeho slov také chybí energie na únik z gravitačního působení Země a Měsíce.

Experti se domnívají, že tato raketa by se s Měsícem mohla srazit během příštích týdnů, píše The Guardian. Přesné místo srážky však není známo. Experti se ale domnívají, že náraz rakety do měsíčního povrchu by mohl být pozorovatelný a vymrští do vesmíru horniny.

Nové poznatky

Astrofyzik Jonathan McDowell z Harvardovy univerzity na Twitteru v úterý napsal, že raketa by se s Měsícem měla srazit 4. března. Tato událost však podle něj nebude ničím mimořádným. Někteří nadšenci se ale podle The Guardian domnívají, že kolize může přinést cenné údaje. Dále čtěte: (Astronomové objevili ve vesmíru tři velice neobvyklé objekty. Čeká je však temná budoucnost).

Zdroj: The Guardian, BBC.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu