Toto není obyčejná loď. Uvnitř se nacházelo pozoruhodné zařízení na výrobu elektřiny

Věda a technika 09. února 2022 | 18:39 — Lukáš Bauer
V minulém týdnu byl oficiálně spuštěn ruský plovoucí reaktor, který má v budoucnu zásobovat elektřinou základny v Arktidě. Většina médií ho označuje za první plovoucí reaktor na světě, kterým ve skutečnosti není. Vůbec prvním plovoucím reaktorem bylo totiž americké plavidlo Sturgis, které bylo během války ve Vietnamu instalováno v Panamském průplavu.
Další 2 fotografie v galerii
Elektrárna vznikla v 60. letech 20. století přestavbou druhoválečné nákladní lodě typu Liberty SS / US Army (volný zdroj foto)

Ruská plovoucí jaderná elektrárna Akademik Lomonosov je často označována za první plovoucí atomovou elektrárnu na světě. Již málokdo ví, že prvním zařízením takového typu bylo americké plavidlo Sturgis, které používala americká armáda během války ve Vietnamu.

Přestavba na jaderný reaktor

Americké plavidlo MH-1A, které vzniklo přestavbou z lodi Liberty, bylo pojmenované po generálovi Samuelovi D. Sturgisovi a mělo instalovaný atomový reaktor o výkonu 10 MW. Tato první plovoucí jaderná elektrárna byla zakotvena od 1968 do roku 1975 v Panamském průplavu, odkud dodávala energii na pevninu.

Plovoucí reaktor Strugis byl v roce 1977 vyřazen a uskladněn. Až v roce 2014 začala jeho postupná likvidace a dekontaminace, která byla dokončena v před dvěma lety. Počátkem roku 2017 začali experti oddělovat části radioaktivitou kontaminovaného plavidla, aby mohli začít s likvidací reaktorů, které byly aktivní po dobu téměř 50 let.

Likvidace jaderného odpadu

Většina radioaktivní části plavidla byla převezena do zařízení pro likvidaci jaderného odpadu. Inženýři také předpokládají, že z lodi bude recyklováno více než 272 tun olova, které chránilo posádku před radiací.

Dnes je již likvidace podobných zařízení na poměrně vysoké úrovni, ne vždy tomu tak ale bylo. Důkazem je množství jaderných reaktorů a plavidel, která se nacházejí pod hladinou moře a představují velké nebezpečí. Skutečné dopady využívání energie z jádra, které objevil italský vědec, si totiž lidstvo uvědomilo příliš pozdě. Dále čtěte: (Boom Overture je tak trochu jiný dopravní stroj. Létat bude ve výšce osmnácti kilometrů).

Zdroj: US Army Corps of Engineers, UNS.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu