Rusové nedostávají informace z evropských meteorologických družic. Jedná se o zásadní strategické omezení

Věda a technika 26. března 2022 | 08:02 — Lukáš Bauer
Ruská federace dostává podstatně méně dat z evropských vesmírných satelitů, které jsou zaměřeny na počasí. Toto omezení se na první pohled může zdát jako bezvýznamné, ale pravdou je, že tato data se dají velice snadno zneužít pro plánování chemických útoků. Méně dat z družic je tedy strategicky velice významným krokem. Uvádí na svém webu agentura Reuters.
Další 1 fotografie v galerii
Evropské družice poskytují Rusku omezená data o počasí / Depositphotos

Obavy z chemických nebo bakteriologických útoků na Ukrajině se v uplynulých dnech stupňovaly, a proto západní svět reagoval mimo jiné omezením meteorologických dat, které Rusko dostává z některých evropských družic. V případě plánování biologického či chemického útoku totiž hraje nesmírně důležitou roli počasí.

Mezi velkým množstvím údajů, které Rusko z evropských satelitů získává, je také měření rychlosti a směru větru, množství srážek a dalších dat, která jsou velmi důležitá právě během přípravy podobných útoků. V případě špatného odhadu počasí útočník totiž riskuje, že zasáhne své vlastní jednotky.

Spolupráce evropských organizací

Některé organizace se již rozhodly, že tok družicových dat do Ruska omezí právě s cílem co nejvíce znesnadnit plánování takových útoků. Mezi nimi je například Evropská organizace EUMETSAT, která disponuje rozsáhlou infrastrukturou pro distribuci údajů z družic. Organizace přestala dodávat některé údaje nejen Rusům, ale rovněž Bělorusům.

„EUMETSAT zastává stanovisko, že globální a volná výměna meteorologických údajů je nesmírně důležitá pro podporu globální předpovědi počasí. Takto jsme fungovali doposud,“ uvedl Paul Counet, vedoucí komunikace EUMETSAT.

Krok správným směrem

Podle expertů je toto rozhodnutí nezbytné, protože existuje vysoká míra rizika, že Rusko tyto meteorologické údaje může zneužít k naplánování chemických útoků na Ukrajině. S tímto názorem souhlasí celá řada odborníků včetně předního experta na chemické zbraně Hamishe de Bretton-Gordona. Dále čtěte: (Sebevražedné drony Switchblade míří bránit Ukrajinu. Zaměřený cíl nemá šanci uniknout).

Zdroj: Reuters, dailyadvent.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu