Dosud neznámou podobu Jupiteru zaslal na Zemi Webův teleskop. Unikátní fotografie zachycuje planetu v nebývalé kráse

Věda a technika 24. srpna 2022 | 15:08 — Lukáš Bauer
Nový vesmírný teleskop Jamese Webba zachytil planetu Jupiter ve zcela novém rozměru. Na unikátní fotografii jsou ve vysokém detailu vidět silné bouře, vichry i polární záře kolem jižního pólu planety. Fotografie zachycuje také několik jupiterových měsíců.
Další 1 fotografie v galerii
Jupiter byl zachycen v infračerveném spektru / NASA / James Webb telescope

Vědci v němém úžasu sledují fotografii, kterou na Zemi odeslal nový vesmírný teleskop Jamese Webba. Dosud největší planetu naší soustavy v takové podobě nikdy neviděli. Na detailní fotografii je zachycen Jupiter spolu s některými jeho měsíci v celé své kráse včetně zuřících bouří a polárních září.

„Jupiter jsme takhle ještě neviděli. Je to všechno naprosto úžasné. Popravdě řečeno jsme ani nečekali, že to bude tak skvělé,“ uvedla astronomka Imke de Paterová z Kalifornské univerzity v Berkeley.

Neuvěřitelný detail

Samotný snímek zachycuje planetu s rozprostírajícími se do červena zbarvenými polárními zářemi nad polárními oblastmi doprovázené nazelenalou mlhou. Modrá barva zase znázorňuje pro Jupiter typické masivní bouřkové oblasti včetně takzvané rudé skvrny – největší bouře na Jupiteru. Na záběru z teleskopu jsou také patrné slabé prstence kolem planety a menší satelity Amaltheu a Adrasteu.

Nejvýkonnější teleskop všech dob

Samotný teleskop odesílá na zemi tyto fotografie zachycené v infračerveném spektru pouze v podobě datových souborů, ze kterých vědci následně sestavují finální obraz. Teleskop Jamese Webba je nejnovějším teleskopem ve vesmíru a jeho mise stála doposud přibližně deset miliard dolarů. Na unikátním projektu se podílí kromě NASA i několik dalších vesmírných agentur. Jde o dosud nejvýkonnější kosmický dalekohled, vesmír od ledna letošního roku pozoruje ze vzdálenosti 1,5 milionu kilometrů od Země. Dále čtěte: (NASA popsala velice zvláštní asteroid. Obíhá kolem něj miniaturní měsíc).

Zdroj: NASA

Témata: NASA, Webb, vesmír, teleskop
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu