Zkoušky jaderných zbraní ve Francouzské Polynésii způsobily obrovské škody na lidském zdraví

Vojenství 20. září 2021 | 17:57 — Lukáš Bauer
Vědecká zpráva, kterou nedávno zveřejnila skupina vědců, odhalila obrovský rozsah tajných testů nukleárních zbraní, které prováděla Francie v 60. letech dvacátého století. Po dlouhých desetiletích tak konečně vědci alespoň částečně odkryli rozsah škod na lidském zdraví, které jaderné zkoušky způsobily zejména obyvatelům Francouzské Polynésie, kde byly testy uskutečněny.
Další 1 fotografie v galerii
Ničivá síla jaderných zbraní zanechala šrámy na zdraví lidské populace / Depositphotos

Vědecká zpráva s názvem Harrowing report odkryla hrůzné dopady desítky let trvajících testů jaderných zbraní, které prováděla Francie na ostrovech ve Francouzské Polynésii. Skutečný rozsah škod napáchaných na lidském zdraví v souvislosti s velkým množstvím provedených jaderných zkoušek v této oblasti nebyl dosud nikdy znám. Podle závěrů vědecké zprávy však mohlo určitý stupeň kontaminace radioaktivními spady utrpět až 110 tisíc lidí.

Francie zahájila v roce 1966 v naprosté tichosti další kolo jaderných testů na atolech Moruroa a Fangataufa ve Francouzské Polynésii. Tento vojenský program v místech pokračoval ještě desítky let, než byl v roce 1996 po masových protestech zrušen. Během této doby však došlo k více než dvěma stům explozím jaderných bomb, které uvolnily obrovské množství radioaktivity.

V rámci rozsáhlého vyšetřování, které prováděla více než dva roky mezinárodní skupina složená z bezpečnostních expertů, jaderných vědců a investigativních novinářů, se podařilo mimo jiné nashromáždit přibližně 2000 stránek dříve utajovaných vládních a armádních dokumentů.

Přísně tajné dokumenty

Součástí vyšetřování byla také řada rozhovorů se zajímavými lidmi, kteří byli s tématem testování jaderných zbraní úzce spjati, stejně jako s obyvateli Polynésie, kteří si toto období pamatují. Díky všem těmto informacím se mezinárodnímu týmu podařilo nashromáždit dostatek důkazů, které naznačují závažný rozsah škod, jež byly jadernými zbraněmi napáchány.

Podle výpočtů mohlo být kontaminováno až 110 000 lidí, což byla v té době převážná většina polynéské populace. Součástí materiálů byly také například záznamy o zvýšeném výskytu některých druhů rakovin mezi obyvateli a o kontaminaci lidských obydlí. Podle současných odhadů mohlo v souvislosti s přítomností radioaktivity zemřít několik desítek tisíc lidí.

Obrovská kontaminace radioaktivitou

Největší riziko pro místní obyvatele představovaly zejména testy z let 1971 a 1974, během kterých byly testovány obrovské jaderné bomby, které do ovzduší uvolnily vysoké koncentrace radioaktivních látek. Kontaminace v některých oblastech Polynésie je patrná dodnes. Pouze zlomek obyvatel Polynésie dotal od francouzských úřadů odškodnění v souvislosti s testováním, většina žádostí byla bez odůvodnění zamítnuta. Podle autorů zprávy je však rozsah škod napáchaných Francií v souvislosti s testováním mnohem závažnější, než se celá léta uvádělo. Dále čtěte: (Odvrácená strana internetu. Jak fungují sítě Deep a Dark web, sloužící pro nelegální transakce).

Zdroj: Sciencealert.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu