Nejsilnější nejaderná zbraň světa: Jak fungují vakuové bomby, kterými disponuje zejména ruská armáda?

Vojenství 28. února 2022 | 18:00 — Anna Novotná
Termobarická zbraň, označovaná také přívlastky objemově detonující, aerosolová nebo vakuová, je explozivní zbraň pracující na principu výbuchu aerosolového oblaku paliva smíseného se vzduchem, a následném vytvoření mohutné tlakové vlny. Neschováte se před ní do žádného krytu, její ničivé účinky totiž proniknou i do uzavřených prostor. Není proti ní prakticky žádná obrana.
Nukleární výbuch je ničivější jen kvůli dalším následkům pro planetu / Depositphotos

Termobarická zbraň, označovaná také jako vakuová bomba, je jednou z nejničivějších nejaderných zbraní. Kvůli své ničivé síle je známá také jako "Otec všech bomb". Spojené státy americké ji nasadily už ve vietnamské válce. Později ji také využily v Iráku a Afghánistánu. Vakuová bomba byla vyvinuta už za druhé světové války, kořeny této zbraně sahají k nacistům.

Vysaje kyslík z okolního vzduchu k vytvoření vysokoteplotní exploze

Takzvané vakuové bomby jsou nejsilnější nejaderné bomby na světě a ruská armáda je má ve výzbroji. Její výbuch je druhý nejsilnější – hned po jaderné bombě.

Výbuch bomby má dvě fáze. V první výbuch nad daným místem rozptýlí aerosol, z čehož vznikne směs atmosférického kyslíku a paliva.

Mlha výbušné látky lehce pronikne do budov a bunkrů. Během přibližně dvou sekund dojde k jejímu zapálení a silnému výbuchu. Ten může být v uzavřených prostorách až dvacetkrát účinnější než klasické bomby.

Dynamický tlak vzniklý výbuchem rozptýlené směsi doslova rozdrtí vše v jeho dosahu. Vyhořením následně vznikne téměř vakuum, lépe řečeno silný pokles tlaku, který mimo jiné všem v dosahu způsobí závažné poškození plic. Ti, co přežijí tuto první vlnu, neuniknou pekelné výhni "hořícího vzduchu" dosahujícího teploty až tři tisíce stupňů Celsia. Tlaková vlna se řítí rychlostí větší než 3 km/s.

Palivo bomby zabíjí lidi v okolí také svou jedovatostí. Ty, kteří se nacházejí dále od epicentra výbuchu, může postihnout potrhání plic, poškození vnitřních orgánů po vdechnutí spalin, protržení ušních bubínků, zničení vnitřního ucha, oslepnutí apod.

Ve výzbroji je má zejména Rusko

Vakuové bomby má v současnosti ve výzbroji zejména Rusko. "Testy ukázaly, že nové zbraně jsou srovnatelné s jadernou bombou co do účinnosti i schopnosti," liboval si zástupce náčelníka generálního štábu ruské armády Alexandr Rukšin.

Matkou všech bomb je označována americká puma GBU-43/B MOAB. Oproti ní obsahuje vakuová bomba méně výbušnin, díky tomu je také mnohem méně finančně nákladná. Její síla podle dostupných informací dosahuje 44 tun TNT, tudíž čtyřnásobku MOABu. V epicentru výbuchu je také dvakrát vyšší teplota.

V místě výbuchu je šance na přežití nulová

Pokud se použije více bomb zároveň, je účinek okamžitý a zdrcující. Na rozdíl od atomové bomby nezanechává žádné další zamoření. 

Místo, kam dopadne, je zcela zničeno. Výbuch prostor zcela zničí, navíc jej následně také spálí. V místě, kam vakuová bomba dopadne, je šance na přežití absolutně nulová. 

Jak také mohou vypadat termobarické bomby, podrobně uvádí ve svém článku Zdeněk Kussior na serveru Military.cz.

Psali jsme také: Děsivé záběry největšího jaderného útoku v historii. Na svědomí jej měl Sovětský svaz.

Zdroj: inews.co.uk, indiatoday.inidnes.cz, techsvet.cz, military.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu