Tento australský dron je vybaven unikátními senzory. Pojmenován byl proto podle bílého masožravého netopýra

Vojenství 28. března 2022 | 08:02 — Lukáš Bauer
Nový dron z dílen Boeing Australia je vybaven pokročilými senzory, které se vyznačují vysokou přesností. Tento bezpilotní letoun proto dostal název „Ghost Bat“, a to podle zvláštního druhu bílého masožravého netopýra, který žije pouze na australském kontinentu. Stroj je určen k vyhledávání a sledování vojenských cílů.
Další 1 fotografie v galerii
Nový dron je vybaven velmi pokročilou technologií / BOEING AUSTRALIA

Nový australský dron, který vznikl v dílnách Boeing Australia, je vybaven velmi pokročilou technologií a přesnými senzory, které mu umožňují bedlivě sledovat své cíle. Díky tomu si vysloužili jméno „Ghost Bat“ jako odkaz na podivný druh bílého netopýra Megadermy australské, který, jak napovídá jeho jméno, žije pouze na území Austrálie.

Australská pobočka Boeingu v minulém týdnu představila své nové bojové letadlo bez posádky a oficiálně jej pojmenovala MQ-28A „Ghost Bat“. Dron Ghost Bat totiž sdílí se svým savčím jmenovcem několik společných věcí. Tím nejvýznamnějším znakem, který oba spojuje, je využívání senzorů pro detekci své oběti a také kooperativní způsob lovu s ostatními letouny.

Univerzální stroj

„Výběr netopýra duchů, australského původního savce známého tím, že se pro účely lovu spojuje do smečky, odráží jedinečné schopnosti našeho letounu, jež je vybaven ojediněle přesnými senzory a pokročilými systémy Intelligence, Surveillance a Reconnaissance,“ uvedl Glen Ferguson, ředitel australského a mezinárodního programu Air Power Teaming System společnosti Boeing.

Vojenské označení dronu je MQ-28A. V americkém vojenském jazyce značí písmeno „M“ již tradičně „multi-mise“, tedy univerzální zaměření stroje, zatímco „Q“ je označení pro bezpilotní letouny, tedy drony. Označení -28A odkazuje na následovníka dronu MQ-25A Stingray amerického námořnictva.

Zvláštní druh netopýra

Megaderma australská (Macroderma gigas) je velký australský druh netopýra, který obývá tropické pásmo severní a západní Austrálie. Žije většinou v jeskyních, jednotlivě, anebo v malých skupinách. Kolonie nevytváří, často ale sdílí prostor s jinými netopýry. Megaderma australská patří k největším druhům netopýrů – délka jejího těla je asi 15 cm a v rozpětí měří přes 45 cm. Jedná se o nočního lovce, který využívá kombinaci bystrého zraku a echolokace k lovu a chycení kořisti, kolem které ovine své křídlové paže. Pokud se jedná o andulky, požírá je hlavou napřed. Dále čtěte: (Hypersonický postrach jménem Zirkon. Ruská raketa je tak rychlá, že je nemožné ji zneškodnit).

Zdroj: Popular Mechanics, flipboard.com, Boeing Australia. 

Témata: dron, letoun, netopýr, senzor
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu