Již tento pátek bude možné na obloze pozorovat vzácný úkaz. Měsíc se zbarví do červena

Věda a technika 25. července 2018 | 10:38 — Lukáš Bauer
Během pátečního večera bude možné na obloze pozorovat velmi vzácné zatmění Měsíce, které se objevuje pouze jednou za sto let. Úplné zatmění bude pozorovatelné 1 hodinu 43 minut a Měsíc navíc získá zvláštní cihlové zbarvení. Celou noc bude na obloze také vidět planeta Mars, která se velice přiblíží Zemi.
Rudý měsíc je poměrně vzácný úkaz / Internet

V pátek mezi 21.30 až 23.13 hodinou bude na obloze k vidění vzácný vesmírný úkaz v podobě nezvykle dlouhého zatmění Měsíce. Tím, jak se bude stále více nořit do zemského stínu, získá náš souputník zvláštní oranžové zbarvení. Takto dlouhé zatmění Měsíce se opakuje v intervalech přibližně sto let a další bude možné vidět až v roce 2123.

Tento druh zatmění Měsíce je velice vzácný zejména kvůli své délce. Měsíc totiž zmizí ve stínu Země na jednu hodinu a 43 minut. Žádné takto dlouhé zatmění Měsíce se podle České astronomické společnosti v tomto století již neodehraje. Před sedmi lety bylo úplné zatmění naopak o tři minuty kratší než letošní a za 11 let bude kratší o minutu.

Na našem území se krátce po soumraku objeví již potmavlý úplněk nízko nad jihovýchodním obzorem, což bude v Praze ve 20.47 hodin. V ostatních částech republiky se bude čas lišit o několik minut. K úplnému zatmění dojde ve 21.30 hodin nad jihovýchodním obzorem.

I když bude měsíc zcela zakrytý, na obloze bude stále vidět díky slabému záření, které proniká od Slunce do stínu Země. Díky tomuto jevu získá cihlově červený až hnědý nádech. Dále čtěte: (Měsíční prach je velice toxický. Může snadno poškodit lidské buňky).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu