Korálový útes v Austrálii má velký problém

Věda a technika 07. dubna 2019 | 13:26 — Lukáš Bauer
Podle vědců vše naznačuje, že australský korálový útes pomalu umírá. Obnovovací schopnost tohoto útesu totiž v posledních letech klesla téměř o devadesát procent. Korálové kolonie budou během několika desetiletí zcela mrtvé.
Další 2 fotografie v galerii
Korálový útes v Austrálii pomalu umírá / Internet

Mořští biologové varují před smutným koncem australského korálového útesu, který podle nich nevyhnutelně umírá. Jeho schopnost obnovy totiž oproti uplynulým desetiletím stále klesá.

Výrazné blednutí, tedy umírání korálových kolonií na útesu zaznamenali vědci v letech 2016 a 2017. Během těchto dvou let byly blednutím zasaženy přibližně dvě třetiny korálového útesu. Vědci navíc zjistili, že toto období mělo velice negativní vliv na schopnost korálů obnovovat se.

Typickou barvu korálového útesu zapříčiňují řasy, které korálům zprostředkovávají výživu z mořské vody. Pokud se však voda příliš oteplí, korály se začnou řas zbavovat. Díky tomu pak korály hladoví a blednou. V počáteční fázi se ještě dokáží obnovit, ale pokud blednutí přesáhne určitou hranici, korál umírá.

„Po celé délce Velkého bariérového útesu jsme zaznamenali téměř devadesátiprocentní pokles přírůstku nových korálů ve srovnání s historickou úrovní,“ uvedl pro BBC News spoluautor studie Andrew Baird.

Pro vědce se jedná o nové nepříjemné zjištění, protože tato souvislost dříve nebyla známa. Blednutí korálů způsobuje zvyšující se teplota mořské vody, ke které přispívají také lidé. Vědci se domnívají, že korálový útes se ještě může zotavit, pokud se rostoucí teplota vody ustálí. Dále čtěte: (Změny klimatu pustoší Zemi. Jejich dopady pocítily v loňském roce miliony lidí).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu