Záhadný vodní červ z Filipín dokáže kromě dřeva pojídat i kameny

Věda a technika 22. června 2019 | 06:23 — Lukáš Bauer
Američtí biologové popsali záhadného tvora z Filipín, který se dokáže prokousat i kamenem. Jedná se o druh takzvané šášeně, což jsou tvorové příbuzní ústřicím, kteří se živí dřevem. Tento nově objevený druh však požírá i kameny.
Loading...
Šášeň se dokáže prokousat i kamením / Internet

Vědci popsali dosud neznámý druh šášně, která kromě dřeva dokáže pojídat i kameny. Šášně jsou druhem vodního červa, který je známý tím, že vyvrtává otvory do lodí. Speciální sekret, který červ vylučuje, vyvtoří poté na vnitřní straně otvoru vápenitou trubičku.

V dávných dobách, kdy bylo dřevo hlavním stavební materiálem používaným ke stavbě lodí, byl tento červ skutečným postrachem námořníků. Díry, které tento červ v lodi dokázal vytvořit, byly totiž dostatečně velké na to, aby se plavidlo potopilo.

Existuje dokonce zmínka z roku 1731, kdy šášně zničily pobřežní hráze v Nizozemsku natolik, že došlo k jejich protržení. I dnes ale působí značné škody na vodních stavbách i na moři.

Nově objevený červ, který pochází z Filipín, však dokáže požírat i kameny. Vědci tento druh poprvé objevili v roce 2006, ale až nyní byl detailně popsán. Šášně z Filipín jsou poměrně drobé a měří jen 15 centimetrů.

Na rozdíl od ostatních mají ale velice vyvinuté zuby, kterými jsou schopné rozdrtit kameny. Vědci se domnívají, že z vápencových kamenů získávají tímto způsobem živiny pro organismy žijící uvnitř jejich dýchacího ústrojí. Dále čtěte: (Dvojici potápěčů vyděsil mořský tvor, který připomíná obrovského hada).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu