V Egyptě objevili vzácné dřevěné mumie. Jsou staré více než tři tisíce let

Věda a technika 30. listopadu 2019 | 16:53 — Lukáš Bauer
Tým francouzských archeologů objevil v egyptském Luxoru tři vzácné dřevěné sarkofágy. Tyto sarkofágy jsou typické pro dobu před 3 500 let, tedy pro období, kdy v Egyptě vládla 18. dynastie. Všechny sarkofágy jsou zdobeny hieroglyfy a barevnými malbami.
Další 3 fotografie v galerii
V Egyptě byly objeveny nové dřevěné sarkofágy / Internet

V egyptském Luxoru objevil tým francouzských vědců trojici vzácný dřevěných sarkofágů jejichž stáří odhadují na 3 500 let. Nově zveřejněný nález tak pochází z doby, kdy Egyptu vládla 18. dynastie.

Dřevěné sarkofágy zdobené hieroglyfy a barevnými malbami byly objeveny v nalezišti, kde již delší dobu probíhají archeologické práce. Každý ze třech sarkofágů měl jinou velikost, což naznačuje, že byly vždy vyráběny na míru zesnulé osobě.

Dva sarkofágy o délce 190 a 195 centimetrů ukrývají dvě mumie žen a ve třetím sarkofágu o délce 180 centimetrů je mumie zatím neznámého pohlaví. Vědci nyní budou objevené mumie zkoumat s cílem zjistit, kdo tito lidé byli.

Sarkofágy pravděpodobně patřily zámožné městské rodině, která žila za vlády 18. dynastie, jenž vládla mezi lety 1550 - 1292 před naším letopočtem. Takzvaná 18. dynastie je staroegyptskou královskou dynastií, řazenou egyptology do historického období označovaného jako Nová říše.

Egyptští představitelé v posledních měsících oznámili několik důležitých objevů z období faraonů v naději, že se jim podaří znovu rozběhnout cestovní ruch, který pro tuto arabskou zemi představuje hlavní zdroj příjmů.

V říjnu egyptští archeologové například v Luxoru objevili 30 zachovaných barevných dřevěných sarkofágů, které vznikly před 3 000 lety. Dále čtěte: (Nejstarší mumie světa z pouště Atacama se před očima archeologů mění v černý sliz).

Témata: mumie, Egypt, sarkofág
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu