Vědci objevili na Kokosových ostrovech statisíce mrtvých krabů. Znají i příčinu jejich záhadné smrti

Věda a technika 08. prosince 2019 | 08:23 — Lukáš Bauer
Vědecký průzkum na takzvaných Kokosových ostrovech odhalil obrovské množství plastu, který tyto malé atoly doslova pohltil. Během bližšího ohledání vědci zjistili, že na místě uhynulo také téměř půl milionu krabů poustevníků, kteří hledali v plastu úkryt.
Další 3 fotografie v galerii
Krab poustevník používá k přežití schránky jiných tvorů / Internet

Během průzkumu takzvaných Kokosových ostrovů, které tvoří dva atoly a 27 korálových ostrovů, vědci v roce 2017 objevili šokující znečištění. Pláže ostrovů totiž doslova zaplavily tuny plastových odpadků.

V nové studii zabývající se problémem na Kokosových ostrovech vědci také uvedli, že v plastovém odpadu hledali útočiště statisíce krabů poustevníků. V některých plastových odpadcích jich napočítali až deset, přičemž většina z nich byla mrtvá. Vědci odhadují, že kvůli plastu zahynulo nejméně půl milionu těchto krabů.

Krab poustevník se v přírodě rodí bez tvrdého krunýře jako většina ostatních krabů. Díky tomu je závislý na opuštěných schránkách zemřelých tvorů, které používá jako úkryt. Když krab poustevník umře, vysílá chemický signál, aby dal ostatním vědět, že jeho schránka je k dispozici.

Podle vědců se tak spouští řetězová reakce, protože do kluzké láhve vleze první krab, který zemře a jeho chemická stopa přilákává další živočichy. Krabi tak paradoxně místo úkrytu jdou vstříc jisté smrti a přilákávají další. Kvůli tomu za velice krátkou dobu uhynulo na ostrovech obrovské množství těchto tvorů. 

Vědci ve studii dále uvedli, že stejný problém existuje také na vzdáleném ostrově Henderson v jižním Pacifiku. Krabi ale nejsou jediní, koho plastový odpad v mořích kolem ostrovů zabíjí. V místech byla nalezena také želva s kusem plastu trčícím z úst.

Krabi podle vědců zemřeli kvůli kluzkým plastovým láhvím, do kterých nalezli, ale už se nedokázali dostat zpět. Podle mořských biologů je však takových míst na planetě mnohem více a plastový odpad představuje obrovský problém pro mořské ekosystémy - nehledě na mikroplasty, které se dostávají do potravního řetězce. Dále čtěte: Dle vědců stojíme na samém pokraji hromadného vymírání druhů.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu