Obrovské sekvoje byly považovány za nezničitelné. Nyní vědcům umírají před očima

Věda a technika 22. ledna 2020 | 13:55 — Lukáš Bauer
Sekvojovec obrovský je s výškou až 140 metrů největším žijícím organismem na planetě, který se dožívá až několika tisíc let. Tyto velice odolné a vědci považované za nesmrtelné stromy však nyní začínají umírat, jak naznačuje nejnovější vědecká studie.
Další 3 fotografie v galerii
Sekvoje jsou největšími organismy na Zemi / Internet

Takzvané sekvoje jsou známé svou obrovskou výškou a také tím, že se dožívají až několika tisíc let. Tento největší organismus na planetě však nyní začíná umírat a vědci se domnívají, že za touto smutou skutečností stojí neblaze proslulý škůdce - kůrovec.

Vědecká studie upozorňuje zejména na fakt, že kůrovec nebyl dosud schopen nezničitelné sekvoje napadnout a zlikvidovat, díky klimatickým změnám však schopnost kůrovce napadat tyto obrovské stromy vzrůstá. Je to způsobeno tím, že vyšší teploty sekvojovce obrovské významně oslabují a s agresivním škůdcem si už nedokáží poradit.

Během pěti let zahynulo v americkém parku 24 sekvojí, které byly napadeny kůrovcem a u dalších vědci pozorují problémy. Tento obávaný škůdce navíc může kvůli klimatickým změnám napadnout i ty největší sekvoje, kterým se říká monarchové. Pro vědce je to velice překvapivé, protože sekvoje byly známy svou extrémní odolností vůči škůdcům.

Dosud byla známá úmrtí sekvojí pouze pokud se strom vyvrátil, nebo jej vážně poškodily požáry. Nyní vědci sledují, jak sekvoje umírají shora dolů, přičemž v jejich korunách je obrovské množství kůrovce, kterému se daří v teplejším klima, které stromům naopak škodí.

Dosud v záznamech parků neexistovaly případy, kdy by sekvoje uhynuly v důsledku napadení kůrovcem. Vědci navíc očekávají, že počet tatkto uhynulých stromů se bude v budoucích letech zvyšovat. Správa parku na řešení problému intenzivně pracuje, její možnosti bojovat se změnou klimatu jsou ale omezené. Dále čtěte: (Kůrovec devastuje středoevropské lesy. Letošní škody budou nejhorší za poslední roky).

Témata: sekvoj, strom, pakr, USA, kůrovec
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu