V Česku umírá obrovské množství stromů. Na svědomí je má zvláštní miniaturní houba

Věda a technika 19. dubna 2021 | 10:19 — Lukáš Bauer
V České republice byl zaznamenán obrovský úhyn jasanů, které pak musely být poraženy. Vědci delší dobu nevěděli, co za tímto masivním odumírání jasanových lesů je, pak ale přišli na to, že na vině je mikroskopická houba. Tento drobný organismus stromy oslabuje a otevírá tak dveře dalším škůdcům.
Další 1 fotografie v galerii
Jasany odumírají vinou mikroskopické houby / Depositphotos

Správci lesů již delší dobu řeší vysokou úmrtnost jasanů, které odumírají po tisících. Vědci nyní zjistili, že stromy odumírají kvůli napadení mikroskopickou houbou Chalara fraxinea, která jinak silný a zdraví strom oslabí natolik, že se snadno stane obětí dalších škůdců. Takto oslabený strom pak velice rychle odumírá a lesníkům nezbývá, než ho porazit.

Z českých lesů tak jen za poslední tři roky zmizelo více než devadesát tisíc kubíků jasanového dřeva. Jedním z takových míst je například Dubno na Náchodsku, kde se nachází oblíbená přírodní rezervace. V tomto místě například pomalu umírá hned několik stovek vzrostlých jasanů, které jsou napadeny houbou Chalara.

Uhynulé stromy představují nebezpečí

„Nejvíce je to vidět ve vegetační sezoně v korunách. Koruna je proschlá, letorosty zasychají teď v zimním období. Když už to trochu máme nakoukáno, tak i v koruně bez listí jsme schopní to napadení identifikovat,“ uvedl pro Český rozhlas revírník Michael Hála.

Oslabeným a škůdci napadeným stromům většinou začnou odumírat kořenové systémy, čímž se velké stromy stávají nestabilní a mohou představovat nebezpečí, jelikož se mohou při poryvech silného větru vyvrátit. Tuto hrozbu dobře znají revírníci na Náchodsku, kde se jasanů vyvrátily už desítky.

Sucha a škůdci

V oblasti Dubna podobně jako na jiných místech republiky jsou jasany hojně zastoupeny a jejich odumírání je velký problém. Situaci také neprospívají sucha, která v minulých letech panovala. Houba se navíc šíří plošně, takže se může vyskytnout i v oblastech, kde jsou jasany jinak zdravé. Podobné problémy v minulosti také způsobovala jasanům houba grafióza, která se však na našem území nyní objevuje jen zřídka. Dále čtěte: (Smutný příběh některých tvorů. Vymřou dříve, než budou vůbec objeveni).

Témata: strom, jasan, škůdce, les, houba
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Majitele kryptoměn v Česku tvoří ze dvou třetin mileniálové a generace Z

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu