Horské lesy v Africe mají velice pozoruhodnou schopnost. Jsou však stále více ohroženy

Věda a technika 28. srpna 2021 | 13:18 — Lukáš Bauer
Vědci zjistili, že lesy nacházející se v hornatých pásmech Afriky zadržují mnohem více uhlíku, než se doposud domnívali. Tyto horské lesy dokonce zadrží na stejné ploše více uhlíku, než kolik dokáže zadržet amazonský prales. Smutným faktem ale je, že těchto lesů díky nelegální těžbě v posledních letech značně ubývá.
Další 2 fotografie v galerii
Africké horské lesy jsou důležitou brzdou klimatických změn / Depositphotos

Horské lesy v Africe mají velice pozoruhodnou schopnost zadržovat značné množství uhlíku, a to dokonce o poznání větší než amazonský prales. Vědci totiž zjistili, že v horských lesích Afriky je na stejné ploše zadržováno více uhlíku než v Amazonii. Vědci odhadují, že je takto zadržováno až 150 tun uhlíku na jednom hektaru horského lesa. Vědce však také velice znepokouje, jakou závratnou rychlostí tyto tropické horské lesy v Afrcie mizí.

Aktuální informace uváděly, že horské lesy dokážou ukládat pouze 89 tun uhlíku na jeden hektar. Nová studie však naznačuje, že význam těchto lesů pro eliminaci změn klimatu je násobně vyšší. Podle vědců je zatím především fakt, že předchozí studie nepočítaly s tím, že v horských lesích se nachází většinou velice staré a vzrostlé stromy, které dokáží zachytit více uhlíku, než je běžné.

Patnáctiletý výzkum

Výzkum probíhal na 72 000 stromech ve čtyřech horských lokalitách v několika afrických zemích jako například Guineji, Etiopii nebo Mosambiku. Měření pak probíhá tak, že se zaznamenává průměr kmene, výška a druh jednotlivých stromů. Díky těmto údajům je pak možné vyjádřit množství zachyceného uhlíku.

Vědci během výzkumu, na němž je studie založena, dokázali během patnácti let významně přispět k prozkoumání jedné z nejméně probádaných částí světa. Na základě výzkumu se jim mimo jiné podařilo nashromáždit informace o mnoha druzích hmyzu a dalších tvorech.

Značný úbytek stromů

Vědci bohužel také zjistili, že došlo v posledních letech v některých zemích k výraznému úbytku stromů. Například v Demokratické republice Kongo nebo Ugandě zmizel téměř jeden milion hektarů lesa, což mělo za následek uvolnění 450 milionů tun CO2 do atmosféry. Pokud se nepodaří situaci stabilizovat, Afrika přijde do roku 2030 nejméně o půl milionu hektaru lesa. Dále čtěte: (Na světě existovala mnohem větší jezera než Kaspické moře. Vyschla po konci doby ledové).

Zdroj: Nature.

Témata: Země, les, Afrika, strom, výzkum
Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Legendární zpěvačka a herečka Barbra Streisandová vydala po letech nový singl

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu