Záhadné lebky objevené v mexické jeskyni jsou staré tisíce let. Vědci je podrobí pečlivému výzkumu

Věda a technika 10. února 2020 | 08:38 — Lukáš Bauer
Archeologové nedávno objevili v jedné z mexických jeskyní čtyři lebky pradávných obyvatel Severní Ameriky. Lebky byly objeveny v rozsáhlém zatopeném jeskynním systému a podle archeologů by mohly patřit nejstarším obyvatelům amerického kontinentu.
Další 3 fotografie v galerii
Lebky byly objeveny ve vápencových jeskyních / Internet

V zatopených vápencových jeskyních Quintana Roo v Mexiku archeologové před časem objevili čtyři lebky, o kterých se domnívají, že by mohly patřit vůbec prvním obyvatelům amerického kontinentu. Podle současných teorií by tak ostatky mohly patřit členům dávných kmenů, kteří jako první překročili Beringovu úžinu a dostali se na Aljašku.

To vše se pravděpodobně odehrálo během poslední doby ledové, ale jinak toho vědci o těchto kmenech vědí poměrně málo. Pokud se tedy skutečně prokáže, že lebky patří těmto pradávným lidem, budou představovat velice cenný zdroj nových poznatků.

Archeologických záznamů z doby poslední doby ledové, tedy z období před 20 tisíci lety, je jen velice málo a vědci jsou proto vděčni za jakýkoliv nový objev, který toto období může pomoci zdokumentovat. Již dříve se vědcům ale například podařilo zjistit, že prakticky všichni domorodí obyvatelé amerického kontinentu pocházeli z jediného kmene, který v dávných dobách migroval z Asie.

Nejstarší lebka se podobá moderním národům v Grónsku a na Aljašce, zatímco druhá vykazovala známky spřízněnosti s moderními Evropany. Třetí z objevených lebek se zase nejvíce podobala jihoamerickým obyvatelům a čtvrtá vykazovala rysy Asiatů. Na základě těchto skutečností lze prohlásit, že původní Severoameričané byli geneticky velice různorodí.

V Severní Americe bylo dosud objeveno pouze dvacet různých pozůstatků obyvatel, kteří spadali do tohoto období. Čtveřice lebek je proto poměrně velkým vzorkem toho, jak mohli pradávní Američané skutečně vypadat. Dále čtěte: (Obrovské sekvoje byly považovány za nezničitelné. Nyní vědcům umírají před očima).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Majitele kryptoměn v Česku tvoří ze dvou třetin mileniálové a generace Z

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu