Magnetické nanokuličky české výroby mohou výrazně pomoci s testováním koronaviru

Věda a technika 26. května 2020 | 08:36 — Lukáš Bauer
Tým vědců z Olomouce představil speciální magnetické nanokuličky, které mohou pomoci s testováním na přítomnost koronaviru. Mikroskopické částice s magnetickým jádrem a obalem z křemene totiž dokáží izolovat virové RNA. Olomoucké nanokuličky se tak staly základem nových testů na nemoc COVID-19 způsobenou koronavirem.
Další 1 fotografie v galerii
Nanokuličky dokáží efektivně izolovat virovou RNA / RCPTM

Vědecký tým z Olomouce vyvinul speciální magnetické nanokuličky, s jejichž pomocí budou testování lidé na přítomnost koronaviru. Mikroskopické částečky s magentickým jádrem a kemennou skořápkou dokáží izolovat virové RNA. Díky této vlastnosti se staly důležitou součástí nových sad testů, které již nakupují soukromé společnosti.

Magnetické kuličky jsou velké jen několik desítek nanometrů a mají speciálně upravený povrch pro zachytávání nukleových kyselin. Za vývojem tohoto nanoproduktu stojí vědecký tým z Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) v Olomouci, který tímto reagoval na nedostatek spolehlivých testů v rámci koronavirové krize.

„Oxid křemičitý, který obaluje magnetické nanočástice, má velkou schopnost vázat nukleové kyseliny. Díky obrovskému povrchu nanočástic se na ně efektivně zachytí velké množství virové RNA,“ uvedl Radek Zbořil z RCPTM.

Levná a spolehlivá technologie

Podle Zbořila lze takto navázané molekuly RNA velmi snadno izolovat externím magnetem a diagnostikovat. Magnetické kuličky mají dvě základní výhody oproti jiným technologiím testování. Mají velice rychlou odezvu a lze jich vyrobit obrovské množství ve velice krátkém čase. Během jednoho výrobního cyklu podle expertů z RCPTM může být vyrobeno až sto gramů nanočástic, které mohou posloužit pro výrobu 100 tisíc testů.

Izolace virové RNA je přitom základním stavebním kamenem pro spolehlivé a rychlé testování na koronavirus. Novou technologii se vědcům dokonce podařilo otestovat ve Státním zdravotním ústavu v Praze, v nemocnicích v Motole nebo Na Bulovce a ve výzkumných vědeckých centrech. Dále čtěte: (Koronavirus dokáže zničit lék na vši. Vědci mají dobré laboratorní výsledky).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu