Sledování polohy svých uživatelů. Internetový gigant čelí rozsáhlé žalobě

PC a Mobil 02. června 2020 | 07:27 — Lukáš Bauer
Americký stát Arizona žaluje internetový gigant, společnost Google, kvůli tomu, že neoprávněně sleduje polohu zařízení s operačním systémem Android. Společnost se údajně provinila tím, že sledovala polohu uživatelů i přesto, že si v nastavení telefonu polohové služby vypnuli.
Další 2 fotografie v galerii
Data uživatelů byla sledována i přes vypnutou funkci / Piqsels.com

Společnost Google čelí rozsáhlé žalobě ze strany amerického státu Arizona, který internetový gigant obviňuje z toho, že neoprávněně sledoval údaje o poloze svých uživatelů. Uživatelé totiž uvádějí, že Google sledoval jejich data i přesto, že polohové funkce v telefonu vypnuli.

Žaloba na společnost od gnerálního prokurátora Arizony vychází z rozsáhlého vyšetřování, které následovalo v roce 2018 poté, co na údajné nekalé praktiky Google upozornila agentura The Associated Press (AP).

Data shromažďoval i přes vypnutí v aplikaci

Žalobce tvrdí, že Google porušoval platný zákon státu Arizona o spotřebitelských podvodech a požaduje vrácení zisků, které společnosti ze sledování polohy plynou. Podle prokurátora si společnost špatně vyložila znění zákona a souhlas vystavovala na zavádějícím uživatelském rozhraní.

Hlavní příčina problému ale byla, že si uživatelé služeb Googlu mohli pozastavit takzvanou historii polohy, kam se ukládaly informace o polohách jejich zařízení. I přes pozastavení funkce však některé aplikace Googlu automaticky ukládaly údaje o poloze s časovým razítkem.

Takové data jsou pro technologického giganta podle obžaloby lukrativní, protože jsou cenné pro společnosti, které s ním spolupracují v oblasti reklamy. Dále čtěte: (Facebook vyhlásil válku dezinformacím. Bude blokovat skupiny a omezovat dosah příspěvků).

Témata: data, poloha, Google, gigant
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu