Unikátní psí robot už není jen experimentální technologií. Jeho prodejní cena je však závratná

Elektronika 18. června 2020 | 09:07 — Lukáš Bauer
Univerzální robotický pes, kterého léta vyvíjela a testovala americká společnost Boston Dynamics, jde konečně do prodeje, i když rozhodně není za hubičku. Žlutý robot, který je velmi pokročilou technologií, stojí stejně, jako luxusní automobil. Zda se produkt na trhu s cenovkou téměř 75 tisíc dolarů uchytí, tak zůstává otázkou.
Další 1 fotografie v galerii
Robotický pes může vykonávat nejrůznější úkoly / Boston Dynamics

Unikátní robotický pes od společnosti Boston Dynamics jde po letech testování a vylepšování do volného prodeje. Společnost svůj unikátní produkt uvolnila pro americký trh, jeho cena je však astronomická. Žlutý psí pomocník, který může být využit pro nejrůznější účely, vyjde na 74 500 amerických dolarů (v přepočtu 1,8 milionu korun).

Robotický pes se již několik let těší velké mediální pozornosti, protože se jedná o velice průkopnický produkt, který na světovém trhu nemá konkurenci. Veřejnost tak udivoval svými obdivuhodnými výkony. Pomáhal také zvládnout pandemii koronaviru tím, že udržoval mezi lidmi rozestupy.

Na stavbě i v armádě

Robot s názvem Spot může být využit k nejrůznějším úkonům na stavbách, společnost ale uvádí, že by v budoucnu mohl sloužit také například v armádě jako robotický průzkumník při nebezpečných misích a zabránit tak ztrátám na lidských životech.

Společnost produkt uvolnila po velice dlouhé době k prodeji. Dosud se dal robotický pes pouze pronajmout, přičemž zákazníci měli k pronájmu přibližně 150 kusů. Na nového robota si zákazník počká zhruba osm týdnů.

„Kombinace Spotova sofistikovaného softwaru a vysoce výkonného mechanického designu umožňuje, aby robot rozšířil rozsah nebezpečné nebo obtížné lidské práce. Nyní je možné Spota využít k zajištění větší lidské bezpečnosti v prostředích a při úkolech, kde tradiční automatizace neuspěla,“ uvedl předseda a zakladatel společnosti Boston Dynamics.

Robota si nemůže pořídit každý

Společnost Boston Dynamics již dříve uvedla, že robot bude k prodeji pouze společnostem v rámci komerčních a průmyslových účelů. Nebude si jej tedy moci koupit běžný koncový uživatel. Zákazník musí před koupí prokázat, že jej využije k prospěšným účelům. Dále čtěte: (Čech stvořil unikátního robota, který napodobuje let hmyzu. Ve světě vzbudil velký ohlas).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu