Pradávná záhada kolem Stonehenge byla rozluštěna. Vědcům pomohl dávno ztracený úlomek

Věda a technika 31. července 2020 | 10:28 — Lukáš Bauer
Vědcům se podařilo vyřešit dávnou záhadu kolem původu kamenů, z nichž je postavený legendární Stonehenge. Tato kamenná stavba z období neolitu se nachází nedaleko Salisbury ve Velké Británii. Odkud pečlivě rozestavěné mnohatunové kamenné bloky pocházejí, bylo pro vědce dosud záhadou.
Další 1 fotografie v galerii
Kameny, z nichž je tvořena tato dávná památka, pocházejí z velice vzdálené lokality / Pixabay

Britským vědcům se podařilo rozluštit letitou záhadu kolem původu obřích balvanů, které tvoří Stonehenge. K rozpoznání místa, odkud kamenné bloky pocházejí, vědcům dopomohl dávno ztracený úlomek jednoho z nich. Vědci nad touto otázkou léta bádali, protože podobný druh kamene se v okolí Salisbury nenachází.

Odborníci se dlouho domnívali, že by kameny mohly pocházet z 25 kilometrů vzdálené lokality Marlborough Downs. Vědci již dříve potvrdili, že většina kamenů Stonehenge má podobné složení jako tamní pískovcový masiv. Nový výzkum však ukazuje něco jiného.

Přeprava třicetitunových bloků

Podle závěru studie je stavba Stonehenge tvořena dvěma druhy kamenů, tmavšími a světlejšími. Díky získaným rozborům vědci zjistili, že větší světlejší kameny pocházejí ze vzdálených Preselských vrchů v jihozápadním Walesu. Jak přibližně třicetitunové bloky kamene neolitičtí lidé přepravovali na takovou vzdálenost, zůstává nejasné.

Vědci zkoumali všechny zbývající stonehengeské monolity pomocí rentgenové fluorescence, čímž potvrdili, že velká  většina z nich má velmi podobné chemické složení a pochází ze stejného místa. Studovali také různé vzorky konkrétního druhu pískovce ze Stonehenge z různých míst z celého jihu Anglie od Norfolku po Devon.

Vyvrtaný úlomek

Zcela klíčovým se však stal ztracený, přibližně metr dlouhý úlomek jednoho z kamenů, který byl odvrtán v 50. letech minulého století. Vědci jeho část rozdrtili a zjistili tak zcela přesné složení kamene. Tento kus Stonehenge putoval po americkém kontinentu, kam ho dovezl muž jménem Robert Philips, který ho dostal jako suvenýr. Dále čtěte: (Poblíž legendami opředeného Stonehenge byl objeven podivný kruh).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu