Vědci odhalili dávný příběh. Uvnitř obřího prehistorického plaza objevili zajímavé překvapení

Věda a technika 23. srpna 2020 | 08:38 — Lukáš Bauer
Paleontologové v Číně objevili fosilii pravěkého predátora, který měl ve svých útrobách dalšího masožravého plaza. Podle vědců je tato fosilie výjevem pravěké události, kdy se pětimetrový ichtiosaurus doslova udávil čtyřmetrovým thalattosaurem
Další 1 fotografie v galerii
Tohoto plaza objevili paleontologové uvnitř fosilie ichtiosaura / Wikimedia Commons / Sciencer

Skupina čínských paleontologů objevila v útrobách pětimetrového ichtiosaura druhého, jen o kousek menšího plaza. Podle výzkumníků se tak jedná o dosud nejstarší případ takzvané megapredace, tedy aktu, kdy vrcholový predátor ulovil jinou velkou kořist.

Zvláštní fosilní nález objevili vědci v provincii Kuej-čou v jihozápadní Číně. Podle vědců je pravděpodobné, že pětimetrový ichtiosaurus zemřel v důsledku toho, že přecenil své síly a pozřel čtyřmetrového thalattosaura, jenž byl větším soustem, než mohl zvládnout. 

 

Oběť připomínala varana

Podle paleontologů byl větším tvorem Guizhouichthyosaurus tangae, který se zadusil menším plazem. Svým vzhledem může připomínat delfína, s nímž ale nemá nic společného, protože žil v obodbí před 240 miliony let. Tehdy nežil žádný, ani vzdálený příbuzný dnešních delfínů.

Jeho kořistí byl thalattosaurus Xinpusaurus xingyiensi, tedy plaz nejvíc vzhledem podobný dnešním varanům. Ten nebyl na život ve vodě zdaleka tak dobře adaptovaný. Na rozdíl od ichtyosaura neměl ploutve a ve vodě se pohyboval jen pádlováním čtyřmi normálními končetinami.

Důležité vědecké poznání

Tato unikátní fosilie, kterou vědci objevili, se uchovala 250 milonů let a představuje první takový objev. Dosud totiž nebyl znám žádný fosilní nález, který by ukazoval prehistorické predátory v akci.

Nález navíc vědcům poskytuje unikátní vhled do jídelníčku těchto dávných tvorů. Dodnes totiž například netušili, že ichtiosauři se živili těmito suchozemskými plazy a předpokládali, že jejich hlavní kořistí byli hlavonožci a ryby. Dále čtěte: Vědci objevili na Madagaskaru velice podivnou fosilii. Tvor byl jakýmsi nevydařeným evolučním pokusem.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu