Špatné dobíjení telefonu nemusí být vadným kabelem. K opravě stačí jen úplná maličkost

PC a Mobil 21. září 2020 | 09:36 — Lukáš Bauer
Mobilní telefony mohou mít různé závady a mnohé potřebují autorizovaný servis. Jsou ale závady, které zvládne opravit i běžný uživatel bez nutnosti dalších nákladů. Jednou z takových domácích oprav může být například zanesený konektor.
Další 1 fotografie v galerii
Mobilní telefon mohou opravit i sami uživatelé / Pixabay

Elektronika mobilního telefonu je velmi titěrná záležitost a určitě nemá význam se pouštět do oprav bez velkých zkušeností a znalostí. Ostatně i autorizované servisy často postupují způsobem, kdy vymění celý díl a neřeší jednotlivé vadné součástky. My se ale soustředíme na opravy přípojných míst. Často totiž začne zlobit konektor na sluchátka či nabíjecí konektor. Tam můžeme zasáhnout sami.

Příčina poruchy může být různá. Pokud ale nedošlo k vylomení některé části konektoru, bude pravděpodobně na vině přítomnost nečistot. Telefon je totiž postupně při nošení v kapse, v kabelce či batohu zanášen prachem. Z povrchu telefonu ho pravidelně stíráme, ale v konektorech se časem hromadí a s každým připojením sluchátek nebo nabíječky prachové částice pěchujeme do spodní části konektoru.

 

Po zapojení kabelu nedochází k nabíjení

V obou případech se závada projeví tak, že ani sluchátkový kabel, ani nabíječka nejdou pořádně připojit a v horším případě se spojení neuskuteční vůbec. Sluchátka nehrají, telefon se jen obtížně nabíjí. Navíc při snaze o propojení můžeme poškodit konektor i mechanicky, nebo jej dokonce vylomit, což už vede k opravám, které v domácích podmínkách nezvládneme.

Oprava je velmi snadná

Oprava je jednoduchá, ale chce určitý grif. Najděte si úzký a pevný předmět, který není na svém zakončení úplně hladký. Osvědčuje se i úzká jehla. K čištění použijte část s očkem na nit. Telefon vypněte. Provádět tyto operace se zapnutým telefonem by nemuselo dopadnout dobře. Leda byste měli vhodný čistič z nevodivého materiálu. Vsuňte jehlu očkem napřed do otvoru konektoru a snažte se ze dna vyškrábnout usazený prach. Tahem jehly ho vytáhněte z konektoru ven. Po chvíli zjistíte, že dostáváte ven značně velké množství prachu. Pokračujte, dokud v prostoru konektoru budou nečistoty. Vše ještě vyfoukejte ústy a můžete zkusit připojit konektor. Vše bude v pořádku a můžete mít radost, protože jste zachránili telefon a ušetřili za opravu.

Pokud máte pocit, že se telefon zpomaluje, odinstalujte zbytečné aplikace. Jestliže nic z toho nepomáhá, zálohujte si všechna data a proveďte návrat do továrního nastavení. Dále čtěte: (Chytré telefony dokáží neuvěřitelné věci. Rozpoznají dokonce i člověka, který požil drogy nebo alkohol).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu