Spojené státy jsou pod rozsáhlým útokem hackerů. Jejich pozornost se může obrátit i do Evropy

PC a Mobil 18. prosince 2020 | 07:27 — Lukáš Bauer
Instituce a firmy ve Spojených státech čelí rozsáhlému hackerskému útoku. Před kybernetickým nebezpečím již varoval také český kybernetický úřad. Podle amerických úřadů byl napaden software americké společnosti SolarWinds a kybernetická nákaza se začala velice rychle šířit po celém území USA.
Další 1 fotografie v galerii
Hackeři spustili rozsáhlý útok v USA / Pixabay

Spojené státy čelí již několik měsíců masivnímu útoku hackerů, který může ovlivnit i instituce a firmy v České republice. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost již vydal upozornění, ve kterém varuje před softwarem společnosti SolarWinds obsahující škodlivý kód hackerů.

Podle amerických úřadů hackeři prostředníctvím tohoto software napadli tisíce institucí a firem po celých Spojených státech. Americké úřady k dnešnímu dni evidují nejméně 18 tisíc subjektů, jejichž infrastrukturu hackeři nabourali. Nadnárodní společnost SolarWinds má přitom nejméně 300 tisíc zákazníků, kteří se softwarem mohli přijít do styku.

Citlivé firemní dokumenty

V rámci rozsáhlého útoku se hackerům podařilo dostat k tisícům interních dokumentů některých firem. Díky škodlivému softwaru se hackeři mohli dostat prakticky k jakýmkoliv datům v e-mailech, souborech nebo v cloudových úložištích, a získat tak kontrolu nad citlivými daty.

Rozsáhlým útokem se již zabývá FBI a CISA. Podle posledních zpráv, které zveřejnila americká média, sahají kořeny kybernetického útoku do Ruska. Tamní hackerské skupiny mají na svědomí mnoho velkých útoků a spekuluje se také o tom, že některé z nich jsou dokonce financovány vládou.

Šíření v Evropě nelze zabránit

Jelikož společnost SolarWinds má globální klientelu, je velice pravděpodobné, že se útok může přesunout nejen do Evropy, ale také do České Republiky. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost už vydal postup, kterým lze ověřit, zda daná instituce čelí hrozbě, či nikoliv. Dále čtěte: (Twitterové účty světových osobností byly napadeny hackery. Jedná se o největší útok v dějinách této sociální sítě).

Témata: hacker, útok, FBI, USA
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu