Vědci možná rozluštili záhadu kolem mýtu o potopě světa. Vše ukazuje na gigantickou tsunami

Věda a technika 29. prosince 2020 | 10:04 — Lukáš Bauer
Nová vědecká studie naznačuje, co mohlo stát za vznikem mýtu o potopě světa, o níž se hovoří ve Starém zákoně. Tento apokalyptický mýtus tak možná vznikl kvůli obrovské vlně tsunami, která před devíti tisíci lety smetla pobřeží Izraele. Tato katastrofická událost zásadním způsobem ovlivnila vzhled pobřeží, a také životy milionů lidí.
Další 1 fotografie v galerii
Obrovská vlna tsunami zasáhla před tisíci lety Izrael / Pixabay

Nejnovější vědecká studie, která vznikla díky izraelsko-americké spolupráci, naznačuje, že za vznikem mýtu o velké potopě světa mohla být gigantická vlna tsunami. Mýtus ze Starého zákona tak nejspíše vznikl díkykvůli tomu, že se přes pobřeží Izraele a dalších okolních zemí přehnala před devíti tisíci lety obrovská vlna tsunami.

Vědcům se podařilo zjistit, že tato obří katastrofická událost, která zabila přinejmenším desetitisíce lidí, se na pobřeží Izraele odehrála v letech 7910 až 7290 před naším letopočtem. Podle expertů je tak velice možné, že právě tato událost stojí za vznikem onoho mýtu.

Gigantická tsunami

Výzkum, na kterém se podílely týmy izraelských a amerických vědců, přinesl totiž důkazy, které naznačují vliv tsunami na některé oblasti ve vnitrozemí. Konkrétně vědci narazili na vrstvu mušlí během výzkum sedimentů v oblasti kolem zálivu Tel Dor. Tyto mořské mušle a další materiál z mořského dna se nacházely několik kilometrů ve vnitrozemí. Podle vědců je jedinou možností, jak se na toto místo mohly dostat, obrovská síla vody, která je přinesla na tak vzdálené místo od pobřeží.

Z dat, které vědci nasbírali, se jim podařilo určit, že tato obrovská vlna musela být nejméně 30 metrů vysoká ve chvíli, kdy narazila na pobřeží, což jí umožnilo dostat se hluboko do vnitrozemí. Většina vln tsunami, které byly v této oblasti zmapovány, se dostala maximálně do vzdálenosti půl kilometru od pobřeží.

Žádné stopy osídlení

Vědecký výzkum posilňuje také fakt, že u pobřeží nebyly nalezeny z období před tím, než vlna na pobřeží uhodila, žádné dochované náznaky lidského osídlení. Je tak velice pravděpodobné, že v oblasti nejsou právě proto, že je smetla vlna tsunami, která odnesla nejen lidská obydlí, ale také úrodnou půdu, pastviny i stáda zemědělských zvířat. Přítomnost této přibližně desetkrát silnější vlny tsunami než bývá v oblasti běžné, by mohla být důvodem vzniku mýtu o potopě světa. Dále čtěte: Nejsilnější zemětřesení na světě zničilo jihoamerický stát. Desítky metrů vysoké tsunami pak dokonaly dílo zkázy.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu