První virus napadl počítače v roce 1986 a pocházel z Pákistánu. Šířil se dnes již zaniklým médiem

PC a Mobil 28. ledna 2021 | 10:37 — Lukáš Bauer
Vůbec první počítačový virus byl vytvořen před pětatřiceti lety a šířil se za pomoci disket, které jsou dnes už spíše raritou. Autoři viru se v té době jeho stvořením nijak netajili a jejich škodlivý program obsahoval jejich telefonní čísla a adresy. Tento virus však na rozdíl od těch dnešních neměl žádné škodlivé úmysly.
První počítačový virus se šířil pomocí disket / Pixabay

První virus naprogramovali v roce 1986 bratři Basid a Amjad Farooq Alvi z Pákistánu a v jeho kódu zanechali své kontaktní údaje. Tento virus s názvem „Mozek“ neprováděl na napadeném počítači žádné škodlivé operace, jako tomu bývá dnes, a šířil se pomocí dnes už nepoužívaných disket. První počítače tento virus napadl 19. ledna 1986, tedy před třiceti lety.

Vznik hackersých skupin

Tuto techniku infiltrace počítačů speciálním kódem však nedlouho poté zneužili hackeři, kteří se pomocí škodlivého software snaží dostat k datům uživatelů, nebo poškozovat státní i soukromé instituce. S masivním nárůstem uživatelů internetu se stal z počítačových virů a malware oblíbený nástroj hackerů, jak získat kontrolu nad velkým množstvím počítačů nebo přístupem k citlivým uživatelským datům. 

Slabým místem zabezpečení přitom zůstávají právě sami uživatelé a jejich malá obezřetnost při práci s počítačem. Na to se snaží někteří výrobci techniky reagovat vývojem nástrojů, které uživatele před jejich neopatrností chrání. Např. technologie HP Sure Click otevírá soubory v izolovaném prostředí, čímž případnému viru znemožňuje rozšířit se do počítače.

Stále častější útoky

Stále častější jsou také útoky na nemocniční zařízení po celém světě a velký nárůst počtu hackerských útoků zaznamenaly také státní instituce. Obrana proti hackerským útokům je složitá zejména v případě menších institucí, které nemají potřebnou infrastrukturu na obranu. Útoky navíc mají na svědomí organizované skupiny, která mají často velice sofistikované metody, jakými hackerské útoky provádějí.

Experti proto varují, že součástí každého počítačového systému by měla být alespoň nějaká forma ochrany. Stejně tak by měli být obezřetní samotní uživatelé a neotvírat například emaily s přílohami od neznámých nebo podezřelých subjektů. Dnes se totiž snadno může stát, že uživatel za svou neopatrnost zaplatí. Dále čtěte: (Hackeři více než dva roky získávali citlivá data z tisíců zařízení iPhone).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu