Tajemné písně plejtváků se táhnou vodou na vzdálenost desítek kilometrů. Vědci našli způsob, jak jejich zpěv využít

Věda a technika 16. února 2021 | 14:36 — Lukáš Bauer
Český vědec přišel na způsob, jak využít tajemné písně plejtváků pro měření oceánské kůry. Běžné přístroje jsou totiž škodlivé pro podmořský život a zvuky plejtváků mohou být v některých případech průzkumu vhodnou alternativou.
Další 1 fotografie v galerii
Plejtvák myšok je také známý jak plejtvák tmavý / Wikimedia Commons / Sear

Písně největších mořských savců mohou být podle českého vědce Václava Kuny využity k měření oceánské kůry. Zobrazování oceánské kůry pomocí zvuků, které vydávají kytovci, může být podle vědce využito jako alternativa k běžným měřením, která narušují mořský žiovt v oblasti.

Vědci v rámci nové vědecké práce studovali záznamy různých zemětřesení z rozsáhlé sítě 54 seismických přístrojů, které jsou rozmístěné na dně oceánu podél zlomu, který se nachází přibližně 150 kilometrů západně od státu Oregon na západním pobřeží USA. Vědci si všimli, že seismické záznamy obsahovaly velké množství signálů, které prozrazovaly přítomnost velryb.

Zpěv vytváří ozvěnu

Autoři studie také zjistili, že každý velrybí zpěv zanechává v oceánu ozvěnu, která vzniká, když se zvuková vlna odrazí od mořského dna. Právě tyto záznamy lze podle vědce použít pro měření oceánské kůry, kterou tvoří měkký sediment, který leží na silné vrstvě vyvřelých hornin zvaných gabery. 

Zvuky, které velryby vydávají, lze navíc použít jako zdroj dalších geofyzikálních a geologických průzkumů. Pokud se v oblasti kytovci vyskytují, může být jejich zpěv pro vědce alternativou, protože běžné průzkumy využívají vysokotlakých přístrojů, které ve vodě vytvářejí akustický signál. Kromě toho, že je tato metoda velice drahá, způsobuje i problémy v mořské fauně.

Majestátní tvor

Kuna zkoumal konkrétně zvukové vlny plejtváka myšoka, který je zřejmě druhým největším a jedním z nejrychlejších kytovců na světě. Dosahuje délky téměř 27 metrů a hmotnosti 45 až 75 tun. V historických záznamech však existuje také zmínka o plejtvákovi, který váží více než 100 tun. Dále čtěte: (Kolik neobjevených tvorů se ukrývá v oceánu? Vědci mají konečně jasno).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu