Silné zemětřesení v Chorvatsku narušilo krajinu. Začaly se objevovat desítky záhadných geologických útvarů

Věda a technika 09. března 2021 | 12:19 — Lukáš Bauer
Nedaleko Záhřebu, kde došlo před dvěma měsíci k silnému zemětřesení, se začínají objevovat záhadné propadliny půdy. V oblasti byla napočítána již více než stovka kruhových děr v zemi různých hloubek a velikostí. Vědci nyní zkoumají, co je příčinou tohoto půdního narušení.
Další 1 fotografie v galerii
Záhadné díry se začaly objevovat krátce po zemětřesení / Depositphotos

Před dvěma měsíci došlo v okolí chorvatského města Záhřeb k silnému zemětřesení, které si vyžádalo několik životů a napáchalo velké materiální škody. Nyní se však v krajině přibilžně čtyřicet kilometrů od hlavního města začínají objevovat podivné kruhové krátery různých velikostí.

Záhadné propadliny různých hloubek a velikostí do oblasti přitáhly vědce, kteří se sjíždějí do vesnice Mečenčani, aby mohli tyto zvláštní geologické útvary lépe prozkoumat. Místní obyvatelé již upozornili nejméně na stovku těchto kráterů, které bezesporu souvisejí se zemětřesením.

Geologická činnost

„Jedná se o takzvané řícené závrty, které se objevily v důsledku specifického geologického složení této oblasti. Půda tu spočívá na vápencovém podloží silně nasyceném povrchovou vodou,” uvedl jeden z geologů chorvatské geologické služby Josip Terzić.

Podobné závrty se po zemětřeseních objevily i na jiných místech planety, ale není to jev příliš obvyklý. Závrty začaly vznikat krátce po zemětřesení, které zemi zasáhlo 29. prosince. Podle expertů toto zemětřesení urychlilo proces, kterým závrty přirozeně v krajině vznikají.

Díra na dvoře

Vzhledem k tomu, že propady půdy dosahují v oblasti běžně hloubky okolo patnácti metrů a řada z nich vznikla v těsné blízkosti lidských obydlí, úřady už vydaly varování. Jeden z obyvatel ze vsi Mečenčani se musel schovat u sousedů poté, co se přímo na jeho dvoře objevil obrovský kráter. Dále čtěte: (Ve vesmíru vznikl obří hurikán. Úkaz vědci viděli poprvé).

Témata: propad, půda, Chorvatsko
Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Legendární zpěvačka a herečka Barbra Streisandová vydala po letech nový singl

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu