Archeologové objasnili záhadu kolem masového hrobu objeveného v Chorvatsku. Byly to oběti největšího pravěkého masakru

Věda a technika 12. března 2021 | 20:27 — Lukáš Bauer
V oblasti Potočani, která se dnes nachází na území Chorvatska, se odehrál jeden z nejstarších a největších pravěkých masakrů, které kdy byly zdokumentovány. Právě zde byl totiž před časem objeven hrob ukrývající desítky těl pravěkých válečníků. Na některých kosterních pozůstatcích byla patrná hrozivá zranění.
Další 1 fotografie v galerii
Archeologové objasnili záhadu kolem hrobu s desítkami mrtvých / Depositphotos

Tým archeologů nyní rozluštil záhadu kolem desítek kosterních pozůstatků, jež byly objeveny před časem v Chorvatsku. Podle jejich výzkumu se jednalo o padlé pravěké osoby, které zemřely během nejvěšího zdokumentovaného pravěkého masového vyvražďovaní. Tento masakr se odehrál v oblasti Potočani před více než 6200 lety. 

K získání informací o osudu celkem 41 osob, jejichž pozůstatky byly objeveny v masovém hrobě, vědci využili nejmodernější metody včetně genetické analýzy. Stejné metody využívali také při mapování jiných bitev a masakrů z dávných dob, nikdy se však nejednalo o konflikt takového rozsahu.

Téměř čtyřicet lidí

V rámci tohoto výzkumu vědci analyzovali pozůstatky 41 obětí a zjistili, že se jednalo o členy takzvané lasinjské kultury. Výzkum také ukázal, že pozůstatky patřily 21 mužům a 20 ženám všech věkových skupin. Mezi oběťmi bylo objeveno také několik dětí ve věku od dvou do pěti let.

Díky genetické analýze se podařilo také zjistit, že několik lidí bylo provázáno rodinnými kruhy. Vědci tuto temnou událost spojují s vysokou pravděpodobností k vyřizování účtů mezi jednotlivými pravěkými komunitami nebo boji o územní autoritu. Toto brutální násilí mohlo být stejně tak aktem pomsty.

Masové vraždění

Vědecké poznatky z tohoto objevu jsou tak jasným důkazem toho, že masové vyvražďování lidí bylo na planetě vždy a nevyskytuje se pouze v moderních civilizacích. Vědci nyní budou provádět ještě další výzkumy, od kterých se slibují bližší poznání okolností, za kterých tito dávní lidé zemřeli. Dále čtěte: (Silné zemětřesení v Chorvatsku narušilo krajinu. Začaly se objevovat desítky záhadných geologických útvarů).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu