Archeologové objevili fragmenty vzácných svitků. Mohou prozradit prastaré tajemství

Věda a technika 18. března 2021 | 07:07 — Lukáš Bauer
Skupina archeologů objevila zcela nové fragmenty starověkých svitků od Mrtvého moře v jeskyni, která se nachází jižně od Jeruzaléma. V těchto jeskyních byly nalezeny svitky před více než šedesáti lety, ale až nyní byly objeveny jejich některé chybějící části. V jeskyni ležely uchovány téměř dva tisíce let.
Další 2 fotografie v galerii
Svitky dříve nahrazovaly papír / Depositphotos

V roce 1947 objevila skupina pašeráků v jeskyni poblíž Jeruzaléma několik pradávných svitků, které se rozhodla náležitě zpeněžit. Od té doby se vědci pokoušeli rozluštit jejich poselství což se také před několika lety z velké části podařilo. Některé chybějící části svitků však nebyly nalezeny, až nyní skupinou archeologů, kteří se do jeskyní kolem Mrtvého moře vrátili.

V jeskyni archeologové objevili více než dvacítku nových fragmentů, které podle radiokarbonové datovací metody spadají do druhého století a jejich stáří je tedy totožné se svitky, které v jeskyni byly nalezeny dříve. Fragmenty obsahují text knih starozákonných proroků Zachariáše a Nahuma přeložených do řečtiny.

Jeskyně hrůz

Všechny části svitků byly objeveny v Jeskyni hrůz, kde byly v šedesátých letech objeveny pozůstatky více než čtyřiceti lidí. Tato jeskyně je přitom velice špatně přístupná a její okolí lemuje prudký sráz a dostat se do ní lze pouze za pomoci horolezeckého vybavení.

Vědci předpokládají, že fragmenty pocházejí z původních svitků, které byly do jeskyně ukryty v dobách, kdy v oblasti probíhalo židovské povstání proti Římanům. Tato historická událost se udála v letech 132 až 136 našeho letopočtu pod vedením Šimona bar Kochby. Za svitky od Mrtvého moře je považováno asi devět stovek rukopisů, které byly objeveny v pouštních jeskyních u Mrtvého moře. Ve většině případů se jednalo o náboženské texty v aramejštině, hebrejštině a řečtině.

Další artefakty

Kromě nových kousků svitků s náboženskými texty archeologové objevili také proutěný košík starý nejméně deset tisíc let. Podle jeho objevitelů se jedná o nejstarší takový předmět na planetě. V jeskyni byla objevena také mumie malého dítěte. Všechny tyto předměty byly objeveny v rámci Izraelem řízené operace, která měla za cíl zachránit artefakty před pašeráky. Dále čtěte: (V kanadské divočině byla objevena obrovská jeskyně. Vše naznačuje tomu, že do ní člověk ještě nikdy nevstoupil).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu