V Egyptě náhodou objevili dávno ztracené město. Vědci nález významem přirovnávají k Pompejím

Věda a technika 12. dubna 2021 | 09:29 — Lukáš Bauer
Skupina archeologů objevila v Egyptě zbytky obrovského starověkého města, které zůstalo po celá staletí v zapomnění. Tento mimořádný objev staroegyptského města, které vzniklo před více než třemi tisíci lety, vědci přirovnávají k objevu hrobky Tutanchamona nebo k objevení Pompejí. Město bylo pravděpodobně vybudováno během slavné éry faraona Amenhotepa III.
Další 1 fotografie v galerii
Obří egyptské město bylo nalezeno na břehu Nilu / Záhí Havás

Egyptští archeologové vykopali zcela náhodou na levém břehu Nilu unikátní objev v podobě starověkého města ze slavné éry faraona Amenhotepa III. Toto dávno ztracené a zapomenuté město, jež bylo vybudováno před více než 3400 lety, vědce překvapilo svou velikostí.

V současné době archeologové odkryli několik ulic města, které se nacházejí na břehu řeky Nilu, a sice poblíž současného Luxoru, Údolí králů a Memnonových kolosů. Archeologové na zbytky starověkého města narazili pouhou náhodou, původně totiž pátralil po pohřebním chrámu. Při postupném odkrývání místa však začali zjišťovat, že se v lokalitě nachází cihly prakticky všude, kde začali kopat.

Unikátní nález

Na místě, kde stálo starověké město, archeologové objevili kromě prakticky neporušených stěn budov, jež dosahovaly výšky až tří metrů, také celou řadu dávných artefaktů v podobě keramických nádob a prstenů, a také rámeček, do kterého se zapisovalo jméno faraona, takzvanou Amenhotepovu kartuši. Na místě bylo také objeveno několik pecí, které pravděpodobně sloužily k výrobě skla.

Podle archeologů je objev unikátní i tím, že jednotlivé archeologické vrstvy byly po tisíciletí prakticky nedotčené a město zůstalo tak, jak ho dávní obyvatelé opustili. Podle dostupných informací mělo objevené město ve starověkém Egyptě velký hospodářský i kulturní význam. Archeologové se rovněž domnívají, že za zdmi se také může nacházet pohřebiště, které však ještě není odkryto.

Největší říše

Výstavba města byla zahájena před více než 3400 lety za vlády známého a nejbohatšího faraona starověkého Egypta Amenhotepa III. Tento faraon vládl starověké egyptské říši ve 14. století před naším letopočtem v období takzvané Nové říše. Za jeho vlády sahalo území Egypta od Núbie až po Sýrii, která tvořila jeho severní hranici. Dále čtěte: Archeologické pozůstatky z pradávných dob: Některé jsou pro vědce stále velkou záhadou.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu