Antarktida se dostává na pokraj kolapsu. Za čtyřicet let dojde do bodu, odkud už není návratu

Věda a technika 22. května 2021 | 09:56 — Lukáš Bauer
Nová klimatická studie naznačuje, že Antarktidu nečeká zrovna růžová budoucnost. Tento ledový kontinent totiž už v roce 2060 dojde do klimatického bodu zlomu, ze kterého už není návratu a roztání obrovské masy ledu už nepůjde zabránit. Pokud se tak stane, zvedne se hladina moří až o desítky metrů.
Další 2 fotografie v galerii
Antarktida může v budoucnu uvolnit obrovské množství vody / Depositphotos

Vědci předpovídají v rámci nové studie Antarktidě a potažmo i zbytku světa chmurnou budoucnost kvůli hrozícímu kolapsu ledového příkrovu Antarktidy. Nová klimatická studie totiž naznačuje, že ledový kontinent dospěje v roce 2060 do klimatického zlomu, ze kterého už nebude návratu a začne masivně odtávat antarktický ledový příkrov, který zvedne hladinu moří o desítky metrů.

V tom, že bude hrát Antarktida velkou roli v budoucím vývoji lidstva téměř na všech kontinentech, mají vědci jasno už řadu let. Nejvíce budou ledovcovým táním zasaženy přímořské oblasti včetně velkoměst, jako je New York nebo Šanghaj. Nová studie však naznačuje, že tento poměrně rychlý spád může nastat mnohem dříve, než se doposud klimatologové domnívali.

Bod, odkud není návratu

Vědci upozorňují zejména na fakt, že se pomalu, ale jistě blíží bod klimatického zlomu, který zapříčiní masové tání nejen v Antarktidě. Jedná se o jev, kdy se stále větším táním ledu ubývá bílých ploch, které odráží záření zpět do vesmíru a tím se planeta ještě více ohřívá, a tak se výrazně urychluje tání. Pokud by v budoucnu takto roztál celý ledový příkrov Antarktidy, hladina oceánu by se zvedla až o šedesát metrů.

Antarktida tedy není ani zdaleka tak stabilní, jak se vědci léta domnívali. A dosažení tohoto kritického zlomu je podle vědců reálné už za čtyřicet let při současném tempu vypouštění škodlivých skleníkových plynů do ovzduší. Vědci tak chtějí poskytnout dostatek důkazů proto, aby vlády zemí začaly více bojovat proti znečišťování planety skleníkovými plyny.

Stále rostoucí teploty

Nová studie ukazuje, že pokud bude vývoj emisí skleníkových plynů, které lidstvo vypouští, pokračovat současným tempem, antarktický ledový příkrov zhruba do roku 2060 překročí kritickou hranici a přivede svět k růstu hladiny moří, který není v lidském časovém měřítku vratný. Na základě vědeckých výpočtů by mohla hladina oceánu stoupat do roku 2100 více než desetkrát rychleji, než je tomu dnes. Tento problém má řešit Pařížská klimatická dohoda, která má udržet oteplování pod dvěma stupni, což se však v současné době nedaří. Dále čtěte: (Záhadný objekt ukrytý hluboko pod ledem Antarktidy by mohl objasnit mnohé o naší planetě).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu