Břehy českých řek osídlil jeden z nejinvazivnějších druhů na planetě. Přemnožení pomáhají i lidé

Věda a technika 08. června 2021 | 08:59 — Lukáš Bauer
Na březích většiny českých řek lze v posledních letech pozorovat čím dál větší množství nutrií, které se množí závratným tempem. Nutrie přitom patří k jedněm z nejinvazivnějších tvorů na Zemi a jejich nekontrolovatelnému množení navíc pomáhají lidé, kteří je přikrmují.
Další 3 fotografie v galerii
Nutrie je velice invazivní druh říčního tvora / Pixabay

Některé české řeky jsou doslova zamořeny nutriemi, které mohou při velkém počtu představovat problém pro říční ekosystém. Jedná se o jeden z nejinvazivnějších druhů zvířat, který se množí extrémně rychle a tempo růstu jejich populace navíc ve velkoměstech přiživují lidé, kteří je hojně krmí.

„Za poslední roky zaznamenáváme nebývalý nárůst nutrií v krajině. Pravděpodobnou příčinou rozšíření jsou velmi mírné zimy a příhodné podmínky v krajině. Nutrie se v těchto podmínkách rozmnožuje několikrát za rok, přičemž rodí čtyři až šest mláďat v jednom vrhu,“ uvedl pro ČT Ondřej Mikulka z Ústavu ochrany lesů a myslivosti Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

Zákaz krmení

Za extrémním množením nutrie je podle Mikulky zejména jejich nízká úmrtnost a fakt, že mají dostatek potravy. Díky tomu se na poměrně malém území dokáží uživit až stovky těchto tvorů. Druhým důvodem je malý odstřel myslivci, protože naráží na odpor veřejnosti a navíc se nutrie často soustředí ve velkých městech, kde je jejich lov znemožněn.

Na nehonebních pozemcích lze nutrie lovit bez omezení ale jejich koncentrace na nich většinou není nijak vysoká. Některá česká města už dokonce vydala zákaz krmení nutrií za účelem snížení jejich populace. Nutrie je totiž v Česku nepůvodním druhem a škodí původním říčním ekosystémům.

Nejen přenašeč nemocí

Nutrie jsou v některých částech světa chovány kvůli kožešině i masu. Problémem u nás je, že nutrie nemá prakticky přirozené nepřátele. Tito tvorové si navíc v březích kopou dlouhé tunely, čímž výrazně ovlivňují stabilitu říčních břehů a stromů. Stejně jako například krysy a potkani mohou být nutrie i přenositeli vážných chorob, jako je salmonela, tularemie nebo leptospiróza. Dále čtěte: (Hluboko v podzemí se nachází obrovský ekosystém. Vědci předpokládají, že je dvakrát větší než plocha oceánů).

Témata: nutrie, řeka, invaze, Česko
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu