Takzvané nomádské planety, které se potulují mezihvězdným prostorem, mohou ukrývat život

Věda a technika 18. června 2021 | 13:50 — Lukáš Bauer
Vědci se domnívají, že kapalná voda, tedy základní surovina pro předpoklad vzniku života, se může nacházet na miliardách takzvaných nomádských planet. Tyto opuštěné planety se potulují často v úplné temnotě mezihvězdného prostoru. Přesto se vědci domnívají, že by mohly být klíčem k nalezení života ve vesmíru.
Další 2 fotografie v galerii
Planety potulující se vesmírem mohou mít kapalnou vodu / Depositphotos

Přítomnost kapalné vody je zcela základním předpokladem k tomu, aby na dané planetě mohl existovat život, nutno však říci, že jen voda nestačí. Dnes již vědci téměř s jistotou vědí, že oceány kapalné vody se nacházejí na několika tělesech v naší sluneční soustavě. Zdárným příkladem je několik měsíců, které obíhají planety Satrun a Jupiter.

Ve vesmíru však existuje také obrovské množství menších či větších planet, které nemají mateřskou hvězdu a bezcílně se potulují mezihvězdným prostorem. Mezinárodní tým vědců se ve svém novém výzkumu zabýval otázkou, zda i na těchto planetách může existovat voda a tedy potenciálně i život.

Obrovské množství nomádů

Při střízlivých odhadech vědci předpokládají, že jen v naší galaxii existuje stejné množství planetárních nomádů o velikosti Jupiteru, jako v ní existuje hvězd. Výzkum, během kterého vědci využili celou řadu počítačových modelů, ukazuje, že i tyto nomádské planety mohou uchovat vodu v kapalném stavu.

Existence mezihvězdných planet byla po dlouhou dobu pouze teoretická, avšak od konce 90. let minulého století jich bylo už několik objeveno díky metodě gravitačních mikročoček.

Chemické reakce

Jak naznačuje nový výzkum i tyto chladné planety mohou být schopné udržet si atmosféru a kapalnou vodu na svém povrchu. Přestože planety neohřívá teplo z jejich mateřské hvězdy a bylo by na místě předpokládat, že kapalná voda se na nich díky nízkým povrchovým teplotám nemůže udržet, opak je nejspíše pravdou. Podle vědců totiž může chemické reakce na planetách udržovat takzvané kosmické záření ve spolupráci s vnitřím třením u velkých těles. Díky tomu je možné, že se na některých z nich nachází voda v kapalném stavu. Dále čtěte: (V atmosféře Venuše byly detekovány záhadné rádiové signály. Vědci pro ně nemají vysvětlení).

Zdroj: Universetoday.com

Témata: planeta, vesmír, těleso, voda
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu