Obří vodní nádrž v Etiopii sebere nejdelší řece světa až třetinu vody. Narušila politické vztahy na severu Afriky

Věda a technika 14. července 2021 | 14:17 — Lukáš Bauer
Obří přehrada na klíčovém přítoku řeky Nil, která je od samého počátku problematickou stavbou, je téměř dokončena a nyní se napouští vodou. Etiopané však toto vodní dílo napouští tak rychle, že z řeky Nil ubere až třicet procent vody. Toto jednání s velkým neklidem sleduje zejména Egypt, který se nachází na dolním toku.
Další 2 fotografie v galerii
Obrovská nádrž v Etiopii je napouštěna příliš rychle / Maxar Technologies

Takzvaná přehrada Etiopského znovuzrození je jedním z nejambicióznějších stavebních projektů v Africe. Toto gigantické vodní dílo, které bude největší vodní stabou na kontinentu, však od samého počátku provází spory několika zemí, které se nemohly dohodnout, jak se s vodou bude nakládat. A došlo i k výhružkám válkou.

Obří přehrada se nachází na jednom z důležitých přítoků Nilu a její napouštění se dotýká především Súdánu a Egypta, který z Nilu čerpá 90 procent své pitné vody. Káhira se proto od počátku snaží co nejvíce napouštění přehrady zpomalit a eliminovat případné problémy s dodávkami pitné vody, což se ale příliš nedaří.

Narušení dodávek vody

V případě, že by se tento výrazný úbytek, který rychlé napouštění přehrady způsobuje, nepodařilo nahradit z jiného zdroje, může mít podle nové studie tato situace značný dopad především na Egypt, který by mohl přijít až o tři čtvrtiny zemědělské půdy v důsledku vysychání břehů Nilu. 

Pokud k tomu dojde, může to výrazně ohrozit ekonomiku země, která by mohla přijít o tržby v hodnotě desítek miliard dolarů a nezaměstnanost by mohla dosáhnout hranice 24 procent. Toto by bezpochyby odstartovalo největší spor o vodní zdroje v historii lidstva. Etiopie však trvá na tom, aby přehrada byla napuštěna během tří až pěti let v závislosti na stavu vody, což by mohlo deficit vody na dolním toku až zdvojnásobit v důsledku ztrát vypařováním a průsaku vody do podloží.

Gigantická přehrada

Výstavba Velké přehrady etiopského znovuzrození byla zahájena v roce 2011 a od samého počátku je předmětem svárů mezi jednotlivými státy. Aktuálně se přehrada nachází v druhé fázi napouštění. Po dokončení stavby a plném napuštění bude největším hydroenergetickým projektem v Africe a vytvoří nádrž o objemu 74 miliard metrů krychlových vody. Elektrárna na přehradě má vyrábět skoro šest a půl megawattů elektřiny, což je dvojnásobek celé současné energetické produkce této země. Dále čtěte: (Během vykopávek v Jeruzalémě objevili velice zvláštní fosilii. Nikdo netuší, jak se tam dostala).

Zdroj info: Powertechnology.com, iRozhlas.cz, bbc.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Užijte si vzácný čas s rodinou na dovolené snů: Bílé bláže, blankytně modrá voda i fascinující podmořský svět - to jsou Maledivy?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu