Studená válka přinesla velké množství vojenských technologií. Sověti chtěli detekovat ponorky velmi neobvyklou metodou

Věda a technika 26. července 2021 | 09:00 — Lukáš Bauer
V období studené války zkoumaly hlavní znepřátelené strany velice zajímavou metodu, která měla pomoci se včasným odhalováním jaderných ponorek. Chtěli totiž bioluminiscenční organismy, o kterých se vědci domnívali, že by mohly být prostředkem na detekci nepřátelských plavidel pod hladinou.
Další 3 fotografie v galerii
K detekci ponorek chtěli Sověti použít bioluminiscenci / Depositphotos

V sedmdesátých letech minulého století probíhal závod ve zbrojení mezi USA a tehdejším SSSR. V tomto období probíhalo na obou stranách velké množství vojenských výzkumů ve snaze vyvinout co nejefektivnější zbraňové a pozorovací technologie.

Jednou z vážných hrozeb byly atomové ponorky. Základním předpokladem pro eliminaci ponorky je její odhalení. Obě velmoci se kromě celé řady dalších technologií zabývaly také výzkumem bioluminiscence, která se vyskytuje u řady mořských organismů. Pomocí této nevšední metody chtěly odhalit nepřátelské plavidlo.

Unikátní vlastnosti mořských organismů 

Některé mořské organismy vytvářejí vlastní světlo v podobě bioluminiscence. Tato vlastnost se vyskytuje od miniaturních tvorů až po žraloky a funguje na bázi kombinace molekul luciferinu s kyslíkem, která vytváří světelnou reakci. V případě velkého množství drobných světélkujících organismů je tato záře vidět i na hladinu.

Pro ponorku může být bioluminiscence v určitých situacích problém. V roce 1918 se německá ponorka pokoušela proplout Gibraltarským průlivem a během své plavby narušila podmořskou školku bioluminiscenčních organismů. Stalo se tak v blízkosti vojenské základny, takže ponorka byla velice rychle odhalena a zničena.

Detekce ponorek

Sověti si mysleli, že bioluminiscence může být použita ke sledování velmi tichých ponorek provozovaných americkým námořnictvem a NATO. Druhá strana se zase výzkumem zabývala ve snaze zavčasu odhalit ruské ponorky, které by mohly ohrozit konvoje plující Atlantikem.

Přes řadu studií všech možných druhů svíticích mořských tvorů se ani jedné straně nepodařilo za pomoci této technologie vyvinout žádný funkční detekční systém. Bioluminiscence byla nepředvídatelná, a proto se vojáci drželi sonaru a radaru, které používají dodnes. Dále čtěte: (Hubbleův teleskop byl opraven. Legenda tak může pokračovat v průzkumu vesmíru).

Zdroj: Popularmechanics.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu