Tatra vyslala na pomoc do hořícího Řecka jeden ze svých těžkých hasičských speciálů

Věda a technika 15. srpna 2021 | 09:51 — Lukáš Bauer
Na pomoc do požáry těžce zasaženého Řecka již vyrazily nejen hasičské jednotky, ale nyní také jeden těžký hasičský vůz Tatra, který poslala na pomoc společnost Tatra Trucks. Hasičská cisterna si poradí i s tím nejnáročnějším terénem, a proto se na pomoc v obtížně dostupných oblastech velice hodí.
Další 2 fotografie v galerii
Tatrovácké hasicí cisterny se osvědčily v nejnáročnějším terénu / Tatra Trucks

Řecko od začátku srpna sužují velké požáry. Do boje se živlem se kromě řeckých hasičů zapojily jednotky z celkem 22 zemí. Z Česka vyrazil na pomoc konvoj 15 hasičských vozů s celkem 36 hasiči. Do Řecka dorazili v neděli večer a zapojili se do hašení požáru na poloostrově Peloponés. Vzhledem k tomu, že hasiči využívají do značné míry vozy Tatra, rozhodla se Tatra Trucks pro dobrovolnou pomoc. Ve spolupráci se společností THT Polička vyslala do Řecka podpůrný servisní tým.

„Přípravu výjezdu servisního vozidla jsme spolu s THT Polička začali připravovat na základě zpráv z médií, že se čeští hasiči do pomoci Řecku zapojí. Návrh na tuto podporu našim hasičům jsme následně projednali s brigádním generálem Davidem Karešem a gen. mjr. Vladimírem Vlčkem, kteří tento druh pomoci přivítali. Servisní vozidlo, jehož posádka je složená ze servisního týmu Tatra Trucks a THT Polička, odjelo do Athén v úterý večer," řekl Pavel Lazar, generální ředitel automobilky Tatra Trucks.

Tatra pomáhá kde se dá

Tatra již tradičně poskytuje podporu tam, kde je třeba. Standardně vypomáhá s likvidací následků živelních pohrom, jako jsou například povodně. V terénu je nasazena přímo technika Tatra, automobilka zároveň poskytuje nasazeným vozům své značky nonstop servisní podporu. Naposledy takto Tatra pomáhala při následcích ničivého tornáda na jižní Moravě. Podpůrný vůz nyní vysílá též do Řecka, aby zajistil, že vozidla Tatra budou schopna pomáhat při hašení požárů v maximální možné míře.

S těžkými požáry pomáhá celý svět

Rozsáhlé lesní požáry v Řecku, které ohrožují i hlavní město Athény, pomáhají Řekům hasit stovky zahraničních hasičů. Vyslalo je již 22 zemí, z nichž je polovina z Evropské unie. Jde o nejrozsáhlejší požáry za poslední desítky let. V neděli večer všem hasičům, kteří se zapojili do akce, na Twitteru poděkoval řecký premiér Kyriakos Mitsotakis.

Akciová společnost Tatra Trucks převzala v roce 2013 světoznámou kopřivnickou automobilku, která po změně vlastnické struktury prošla úspěšnou restrukturalizací. Kromě standardizovaných modelových řad vyrábí i speciální nákladní vozidla na míru požadavkům zákazníka. Osmdesát procent produkce automobilky je určeno k exportu. Automobilka Tatra Trucks zaměstnává více než 1000 lidí a dalších více než 600 pracuje v dceřiném podniku Tatra Metalurgie zaměřeném zejména na slévárenství a kovárenství. Dále čtěte: (Těžká vozidla do extremního terénu vyváží Tatra do celého světa).

Zdroj: Tatra Trucks.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu