Vesmírný Internet Starlink Elona Muska bude již brzy v Česku. Provoz zahájí už v září

PC a Mobil 22. srpna 2021 | 06:58 — Lukáš Bauer
Již od 1. září by mohl v České republice fungovat satelitní internet společnosti Starlink, jejímž zakladatelem je Elon Musk. Český telekomunikační úřad už dostal oznámení o zahájení provozu od irské pobočky společnosti. Internet Starlink je postaven na množství vesmírných družic, které SpaceX postupně vynáší do vesmíru.
Další 2 fotografie v galerii
Starlink chce pokrýt internetem celou planetu / SpaceX / Starlink

Satelitní internetové připojení Starlink Elona Muska bude již možná od 1. září dostupné v České republice. Podle dostupných informací podala irská pobočka internetové společnosti oznámení u Českého telekomunikačního úřadu. Informaci o podání oznámení zveřejnil server Lupa.cz.

Informace na webu Starlink však stále uvádějí, že komerční provoz služby bude v České republice spuštěn až v příštím roce. To buď znamená, že internetová společnost bude od 1. září připojení zatím pouze testovat a připravovat na komerční provoz, nebo nejsou informace na stránkách Starlinku aktuální.

Internet pro celou planetu

Společnost SpaceX, která je mateřskou společností Starlinku, tuto síť družic pro internetový provoz připravuje již řadu let. Ve vesmíru se bude koncem projektu nacházet přibližně dvanáct tisíc malých satelitů, které by měly internetovým připojením pokrýt většinu planety. 

Aktuálně Starlink nabízí širokopásmové připojení v několika desítkách zemí po celém světě a v provozu již má na oběžné dráze více než 1500 družic. Internetové připojení ze Starlinku je nejvíce využíváno v odlehlých oblastech rozvojových zemí, kde je obtížný přístup k internetu. To byla také původní myšlenka projektu - poskytnout internet všude na planetě.

Unikátní projekt Starlink

Společnost SpaceX poprvé oznámila svůj záměr o vybudování satelitního internetu Starlink v lednu 2015 a první várka 60 satelitů byla vynesena na oběžnou dráhu 24. května 2019. Projekt by měl být podle dosavadních plánů dokončen v roce 2027, kdy by se na oběžné dráze měla nacházet síť dvanácti tisíc družic. Družice budou rozmístěny na mnoha drahách kolem Země ve třech výškových pásmech. Dále čtěte: (Společnost Apple bude skenovat fotografie ve vašem telefonu. Funkce s dobrým úmyslem může být snadno zneužita).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu