Americká společnost chce oživit mamuty. Využít k tomu má nejmodernější technologie

Věda a technika 16. září 2021 | 09:55 — Lukáš Bauer
Americká společnost Colosal má velice zvláštní plány, které představila počátkem tohoto týdne. Startup totiž chce oživit dávno vyhynulé mamuty s pomocí jejich DNA a nejmodernějších technologií. Společnost už také oznámila, že se jí podařilo sehnat finanční zdroje pro svůj výzkum.
Další 1 fotografie v galerii
Obrovské mamuty chce oživit americká firma / Depositphotos

Společnost Colosal v pondělí oznámila svůj velice ambiciózní záměr. Startup totiž dosáhl prvního důležitého milníku pro svůj projekt, v rámci kterého chce na planetu vrátit vyhynulé mamuty. Na zahájení výzkumu už společnost sehnala finanční zdroje a nyní se bude za pomoci nejmodernějších technologií snažit vrátit na Zemi mamuty.

Podobné plány, které měly za cíl vrátit na Zemi dávno vyhynulé druhy zvířat včetně mamutů, už tu přitom v minulosti byly, zatím ale žádný z nich nebyl úspěšný. Potíže předchozích projektů, většinou spočívaly v nedomyšleném plánu a především nedostatku financí. Společnost Colossal však tyto překážky překonala a navíc spolupracuje s respektovaným expertem na genetiku z Harvardu.

Obnova celých ekoystémů

Podle autorů tohoto projektu jsou právě mamuti tvory, kteří jsou nepostradatelní pro budoucí obnovu ztracených nebo silně poškozených ekoystémů. Společnost se tak chce tímto aktem stát první na světě, která využije nejmodernější vědecké technologie k tomu, aby dokázala obnovit lidmi poničené ekosystémy. Tyto výzkumy mohou být podle nich klíčové k obnově Země, a to například v případě vážné globální katastrofy.

„Nikdy předtím nebylo lidstvo schopno využít sílu této technologie k obnově ekosystémů, uzdravení Země a zachování její budoucnosti prostřednictvím opětovného osídlení vyhynulými živočichy,“ uvedl v prohlášení šéf a spoluzakladatel společnosti Colossal, podnikatel Ben Lamm.

Vědci chtějí poznatky z obnovy dávno vyhynulých mamutů využít právě pro budoucí výzkumy a vylepšení technologií, které jsou pro úspěšnou obnovu druhů potřeba. S pomocí takových technologií by mohlo lidstvo obnovit ztracené tvory, které už svými aktivitami vyhubilo. Jedním z takových druhů je například severní nosorožec bílý, který byl v Africe vyhuben pytláky.

Mamuti a lidé

Mamuti, kteří vyhynuli asi před čtyřmi tisíci lety, dříve obývali rozsáhlé arktické oblasti a také značná území střední a východní Evropy. Mamuti tedy obývali naši planetu spolu s prvními lidmi, kteří je také lovili a kromě jejich masa využívali i jejich dlouhé zahnuté kly a kosti jako nástroje. Mamuti pomalu vymírali po konci poslední doby ledové a poslední útočiště nalezli na odlehlých sibiřských ostrovech, kde byli zcela izolováni od zbytku dynamicky se měnícího světa. Dále čtěte: (Vědci objevili krále prehistorických oceánů. Byl jedním z prvních predátorů na planetě).

Zdroj: Nytimes.com.

Témata: mamut, slon, Země, život, planeta
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu