Koronavirus se výrazně mění, aby se snadněji šířil. Studie přichází také s radami, jak se proti novým mutacím bránit

Věda a technika 21. září 2021 | 07:55 — Lukáš Bauer
Vědci zveřejnili novou studii, která se zabývá schopností koronaviru se měnit tak, aby se dokázal lépe šířit v lidské populaci. Přes závažné zjištění, že se virus SARS-CoV-2 přetváří tak, aby se dokázal co nejsnáze šířit vzduchem, studie přichází také s radami, jak se proti novým mutacím lépe bránit.
Další 2 fotografie v galerii
Koronavirus se neustále vyvíjí, aby se mohl lépe šířit / Depositphotos

Skupina virologů z Marylandské univerzity zveřejnila novou studii, která naznačuje, jak se nový koronavirus SARS-CoV-2 vyvíjí takovým směrem, aby se dokázal snadněji šířit vzduchem a dostal se co nejsnadnější cestou do lidského organismu. V rámci nového výzkumu také vědci ukazují, jak je možné se vůči novým kmenům efektnivně bránit. Výsledkem studie je, že nejefektivnější cestou stále zůstává ochrana dýchacích cest.

V rámci nové studie také vědci zjistili, proč lidé nakažení variantou alfa do ovzduší vypouštějí mnohem více virových částic než lidé nakažení původními variantami viru. Nový výzkum však naznačuje, že obrovské množství virových částic lze snížit o více než padesát procent už při použití jakékoliv ochrany dýchacích cest.

Více virových částic na periferiích

„Naše nejnovější studie přináší další důkazy o významu přenosu viru vzduchem. Víme, že varianta delta, která dominuje nyní, je ještě nakažlivější než varianta alfa. Náš výzkum naznačuje, že se varianty stále lépe šíří vzduchem, takže kromě očkování musíme zajistit i lepší větrání a nosit těsněji přiléhající ochranu dýchacích cest, abychom šíření viru zastavili,“ uvedl hlavní autor studie, epidemiolog Don Milton.

Množtví viru, které se do ovzduší uvolňuje, pokud se jedná o variantu alfa, je prokazatelně až stokrát vyšší oproti původním mutacím. Podle virologů je to způsobeno tím, že množství viru koncentrovaného ve slinách a nosních stěnách je taktéž mnohem větší než u původních kmenů, právě to je důvodem, proč se v tak vysokem množství uvolňuje virus do ovzduší. Nakažená osoba totiž v kapénkách produkuje obrovské množství virových částic, a okolí je tak vystaveno mnohem většímu riziku nákazy.

Roušky zůstávají klíčové

V rámci výzkumu se vědci také zaměřili na to, zda mohou proti mikroskopickým částečkám být roušky vůbec účinným prostředkem. Z toho důvodu vědci prováděli měření virových částic v okolí nakaženého člověka s rouškou a bez ní. Přestože roušky šíření nákazy nedokázaly zcela zabránit, snížily riziko přenosu nejméně o padesát procent. Ochrana dýchacích cest je tedy stále nepostradatelnou součástí boje proti pandemii. Dále čtěte: (Zkoušky jaderných zbraní ve Francouzské Polynésii způsobily obrovské škody na lidském zdraví).

Zdroj: Clinical Infectious Diseases.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu