Do Česka dorazil mrak oxidu siřičitého. Pochází z exploze vulkánu na Kanárských ostrovech

Věda a technika 28. září 2021 | 13:20 — Lukáš Bauer
Nedávná erupce sopky Cumbre Vieja na ostrově La Palma způsobila vysoké emise některých toxických prvků v ovzduší. Do České republiky už dorazily vysoké koncentrace oxidu siřičitého, který se ze sopečné erupce uvolnil v obrovském množství. V některých místech byl naměřen až pětsetkrát vyšší obsah oxidu siřičitého v ovzduší než je běžné.
Další 2 fotografie v galerii
Oxid siřičitý z vybuchující sopky na ostrově La Palma dorazil do Česka / Depositphotos

Z ostrova La Palma, kde došlo k erupci tamní sopky, už dorazila první várka oxidu siřičitého (SO2), jenž sopka vychrlila. Jedná se o obrovské množství tohoto toxického plynu, které bylo během sopečných erupcí vyvrženo spolu s taveninou. Sopka se probudila po padesáti letech a zanechala za sebou nejen značné materiální škody, ale také vysoké koncentrace sopečných plynů.

Plyny ze sopečné erupce mohou cestovat na obrovské vzdálenosti a zasáhnout tak vzdálené obasti. Vysoké koncentrace oxidu siřičitého z erupce vulkánu Cumbre Vieja nyní dorazily také do Česka, kde v některých místech mohly být koncentrace plynu až pětsetkrát vyšší než je běžné.

Data z družic

Vědci tato data o emisích toxických plynů z ovduší získávají pomocí speciálních přístrojů umístěných na palubách vesmírných družic. Díky tomu pak mohou sestavovat komplikované počítačové modely a odhadnout, jakým směrem může proudění vzduchu zplodiny z erupce sopky unášet. Během této erupce se toxické plyny šířily směrem k západní Evropě a nyní pokračují po střední Evropě na východ.

Vědci však upozorňují, že většina oxidu siřičitého se nacházela ve vysokých nadmořských výškách okolo pěti tisíc metrů. V nižších výškách naopak vědci naměřili jen velice slabé kocentrace oxidu siřičitého. Ve vzduchu může být při vyšších koncentracích oxid siřičitý vidět i pouhým okem v podobě zakalené oblohy.

Kyselé deště

Oxid siřičitý se k zemskému povrchu dostává velice obtížně, v kapalné formě se však na povrch dostat může. Takový stav potom může způsobit kyselé deště, které mají velice nízké pH. Kyselé deště způsobené vulkánem se však ani zdaleka nemohou rovnat stavu, který byl na území Česka před odsířením uhelných elektráren v osmdesátých letech. V souvislosti s výbuchem vulkánu na ostrově La Palma ale podle expertů kyselé deště nehrozí. Plyn totiž rychle stoupá vysoko do atmosféry, kde se postupně ztrácí a rozptyluje. Dále čtěte: Zkoušky jaderných zbraní ve Francouzské Polynésii způsobily obrovské škody na lidském zdraví.

Zdroj: Česká televize, The Connection.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu